Pssst...priča!, obiteljska pričaonica za predškolce

Pssst...priča! kao program za predškolce kontinuirano se provodi već 16 godina jednom tjedno po sat vremena u Dječjem odjelu Stribor. Od jeseni 2008. postaje redovita tjedna aktivnost na 4 knjižnične lokacije u gradu: uz Dječji odjel Stribor i na ograncima Turnić, Zamet i Drenova. Pssst..priča! tada prerasta iz programa za predškolce u obiteljski program. Program podrazumijeva aktivnost pričanja/čitanja priče, niz jezičnih igara te kreativno stvaranje inspirirano pričom.

Korisnost programa ogleda se u činjenici da priče otvaraju umove, potiču maštu, razvijaju pažnju, upoznaju dijete s raznovrsnošću osjećaja, razvijaju suosjećanje, potiču interes, socijalizaciju i moralni razvoj, razvijaju pamćenje, govor, jezik, izražavanje, kreativne sposobnosti.

Korisnici obuhvaćeni programom su predškolska djeca i roditelji (+ bake, djedovi..).

U godini 2014. održane su 102 pričaonice na 4 lokacije. Pročitano je 26 različitih priča. Biraju se kvalitetno ilustrirane i kvalitetno ispričane priče za djecu suvremenih hrvatskih i svjetskih autora te klasika dječje književnosti. U programu je tijekom 2014. sudjelovalo 1050 djece i isto toliko njihovih roditelja.

Pričaonice pripremaju i vode studentica razredne nastave Učiteljskog fakulteta u Rijeci, Hana Grubišić i profesorica psihologije Tea Brec. Po potrebi im se pridruži i prošlogodišnja voditeljica, studentica Nikol Bali.

Stribor4

Az buki vede, mala škola glagoljice

Mala škola glagoljice (Az, buki , vede...) obogaćuje znanje djece i mladih o glagoljici i hrvatskim glagoljičkim spomenicima. Njegovanjem glagoljice kojom Hrvati pišu već više od tisuću godina želi se ukazati na glagoljicu kao neizostavan i vitalan dio naše kulturne baštine te na poznavanje glagoljice kao bitan preduvjet svijesti o vlastitom identitetu.

glagojica

Kroz igru i kreativne radionice polaznici Male škole glagoljice nastavljaju hrvatsku glagoljašku tradiciju osvještavajući mogućnosti pisanog izražavanja i stvaranja glagoljicom kao i mogućnosti primjene glagoljice na oblikovanje predmeta svakodnevne uporabe. Pisanjem glagoljicom polaznici razvijaju svoje motoričke sposobnosti i smisao za estetsko oblikovanje, dok učeći istovremeno o najstarijim i najvažnijim glagoljskim spomenicima obogaćuju svoje znanje o širem zavičaju i njegovu značaju za hrvatsku kulturnu i duhovnu baštinu.

Polaznici dosadašnjeg programa tijekom dvije godine naučili su pisati oblom, uglatom i brzopisnom glagoljicom.

U programu je tijekom 2014. sudjelovalo oko 280 djece u dobi 9-17 godina. Osim redovitih programskih aktivnosti sudjelovali su i u posebnim programima Knjižnice – u Tjednu dobre dječje knjige i u akciji Pogurajmo bibliobus! kada su Međunarodni dan pismenosti obilježili promocijom glagoljice na Korzu, ispisujući zainteresiranim sugrađanima osobna imena glagoljskim pismom.

glagolji

Radionica se održava četvrtkom od 18 do 19.30 u Dječjem odjelu Stribor, od ove jeseni i utorkom od 18 do 19.30 u Ogranku Turnić i otvorena je za nove polaznike (od 7 do 18 godina) kojima slijedi i zanimljivo upoznavanje sa «trokutastom» glagoljicom.

Voditelj radionice diplomirani je komparatist književnosti i profesor češkog jezika i književnosti Krešimir Špralja.

Programi su održani uz podršku Primorsko-goranske županije: 

grb pgz