U utorak 9. 11. u 19 sati u Središnjem odjelu Filodrammatica Gradske knjižnice Rijeka održat će se razgovor i druženje s GKR rezidentom Svenom Popovićem.

Rezervacije mjesta na susretima su obvezne i primaju se na mail prijave.programi@gkri.hr

Nakon Lore Tomaš prostor rezidencije “Kamov” u sklopu rezidencijalnog programa Gradske knjižnice Rijeka zauzet će Sven Popović. 

Sven Popović rođen je 1989. u Zagrebu. Diplomirao je komparativnu književnost te engleski jezik i književnost i amerikanistiku na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Piše glazbene i književne kritike za časopise i portale. Prozu je objavljivao u Quorumu, Zarezu, Fantomu slobode, časopisu Nova riječ, časopisu Script, zborniku Record Stories, antologiji mladih prozaika Bez vrata, bez kucanja te na raznim internetskim portalima. Književni prvijenac Nebo u kaljuži objavio je 2015. Jedan je od osnivača “TKO ČITA?”, programa namijenjenog mladim autorima. Također je jedan od urednika zbornika TKO ČITA? za sezone 2015./16 i 2016./17. Priče su mu uvrštene u antologiju Best European Fiction 2017 i prevedene na engleski, njemački, poljski i rumunjski. Sven pripada onima za koje možemo reći da su budućnost hrvatske književnosti, a vi ćete ju moći na vrijeme upoznati. 

Program se odvija u suradnji s Muzejem moderne i suvremene umjetnosti Rijeka i Hrvatskim kulturnim domom na Sušaku, a uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske u sklopu obilježavanja Godine čitanja 2021.

Rezidencijalni program Kamov kroz godine djelovanja ugostio je kroz svoje prostore niz književnika i autora koji su obogaćivali riječki književni život. Gradska knjižnica Rijeka do sada nije sudjelovala u oblikovanju rezidencijalnog programa, ali vidi perspektivu u njegovim mogućnostima u narednom razdoblju kroz oblikovanje programa u suradnji s Muzejem moderne i suvremene umjetnosti. Boravak književnika u određenoj sredini, domaćih i stranih, pruža autorima jedinstvene mogućnosti kreativnog rada te obogaćuje lokalnu sredinu. Gradska knjižnica Rijeka 2021. godine ima namjeru organizirati dva rezidencijalna boravka i to prema tematskom usmjerenju određenom budućim pozivima. Potreba za umjetničkim rezidencijama, kao jedinstvenim okvirom za profesionalni razvoj kreativaca, posebno je aktualna u trenutku kada djelovanje u kulturnom sektoru, tijekom i u razdoblju nakon pandemijske krize, postaje izazov na lokalnoj, nacionalnoj i globalnoj sceni. 

Godina-citanja-2021_big_banner_thumb_embed_full