U školskoj godini 2019./2020. dvije osnovne škole iz Rijeke (OŠ Ivana Zajca i Turnić) sudjeluju u projektu s kanadskom ustanovom za visoko obrazovanje Mohawk College iz Hamiltona (Ontario). Projekt u Hrvatskoj provodi međunarodna organizacija za inovacije u obrazovanju – International Centre for Innovation in Education.

International Centre for Innovation in Education (ICIE) međunarodna je organizacija iz Ulma (Njemačka) te ima podružnice u raznim zemljama svijeta uključujuću Francusku, Kanadu, Švedsku, Tursku, Jordan i Hrvatsku. Stručnjaci koji su dio ICIE tima bave se inovacijama i izvrsnosti u obrazovanju tako što provode znanstvena istraživanja, pišu i objavljuju znanstvene knjige, članke i priručnike. Također, najnovije znanstvene spoznaje, teorije i primjere dobre prakse diseminiraju kroz intenzivne edukacije odgojno-obrazovnih djelatnika te provode u praksi kroz projekte u školama diljem svijeta. Ove godine Generalni direktor ICIE Taisir Yamin, u partnerstvu s Gradom Rijekom, provodi edukaciju za učitelje, stručne suradnike i ravnatelje škola Grada Rijeke na temu rada s darovitim učenicima. Osim edukacije, cilj ICIE-a u Hrvatskoj je osmišljavati inovativne programe i povezivati stručnjake i učenike na međunarodnoj razini kako bi izmjenjivali iskustva, razvijali svoje sposobnosti, širili horizonte i gradili temelje za cjeloživotno učenje.

Rijeka-Mohawk Connect projekt temelji se na istraživačkom učenju (Inquiry Based Learning IBL). Učenici su uključeni u proces od samog početka, istražuju različite teme koje ih zanimaju te pronalaze različite načine na koje se mogu kreativno izražavati i osmisliti sadržaje zanimljive drugima (ciljanoj populaciji).

Projekt je zamišljen tako da studenti Mohawk College-a (smjer biotehnologija) dizajniraju produkt (npr. digitalni magazin, igrica, događaj u zajednici, aplikaciju za mobitel) za riječke osnovnoškolce. Kako bi dizajnirali produkt koji je zanimljiv našim učenicima, moraju od njih saznati više o zemlji u kojoj žive, što vole, koji su im interesi, koje potencijalne probleme vide u svojoj zajednici i kako bi ih oni riješili. Kako bi Kanađani mogli osmisliti odgovarajuće i primjerene produkte, riječki učenici trebaju osmisliti kreativan način da predstave sebe, svoj grad, svoju školu i interese (npr. pametan grad, ekologija, sigurna igra). Studenti iz Kanade svoje finalne radove šalju učenicima iz Rijeke koji će ih ocijeniti te poslati povratne informacije/svoje mišljenje. Istovremeno, učenici iz Rijeke osmišljavaju svoje produkte, namijenjene za suučenike iz svojih škola.

U konačnici projekta, kanadski studenti kreirali su zabavne animirane filmove, stripove i web stranicu za riječke osnovnoškolce. Učenici Osnovne škole Turnić osmislili su digitalne igre koje će učenici 3. razreda igrati sa svojim roditeljima tijekom Večeri Engleskog jezika. Učenici OŠ Ivana Zajca bacili su se u kreativno stvaranje te osmislili digitalni časopis 'Future' u kojem uz zabavne video uratke, priče i digitalne igre opisuju svoje viđenje budućnosti. Na Rijeka-Mohawk Connect! proslavi završetka projekta koji će se održati u American Corneru Rijeka u ponedjeljak 10.2. u 17 sati učenici iz obje riječke škole prvi put će se susresti i prezentirati što su radili posljednjih pet mjeseci.