Već tradiocionalno sudjelujemo u Tjednu psihologije (ovoga puta već 11. po redu!), odnosno manifestaciji Rijeka psihologije u organizaciji Hrvatskog psihološkog društva, te vas povodom toga pozivamo da poslušate dva zanimljiva predavanja u Ogranku Trsat u utorak, 20. veljače.

Prikriveno kockanje u videoigrama – zamka za djecu

Utorak, 20. veljače 2018. u 10 sati

Dok je kockanje djeci zabranjeno zakonom, igre su djeci oduvijek bile omiljeni način razvoja vještina. No, razvojem online igara i dostupnosti interneta, igre danas često sadrže tzv. „kutije s plijenom“ (engl. lootbox) – iako nasumične virtualne nagrade za pobjedu, one u jednom trenutku postaju dostupne i za novac. Predavanje stoga argumentira da su ovakve igre zapravo pseudoigre jer je sva pažnja usmjerena na kompulzivno otvaranje kutija s nagradom. Objašnjavajući mehanizme ovisnosti o kocki, kroz primjere i statistiku će se pokazati štetnost takvih pseudoigara, odgovornost proizvođača, kao i mogući načini borbe protiv predatorskih izdavača.

Predavači su Pino Tuftan, Jasmin Poljak i Josip Naglić.

Psihologija bajki - jednom davno, iza sedam gora...

Utorak, 20. veljače u 17.30

Slušajući i pripovijedajući o onome što nam se dogodilo integriramo iskustvo i obiteljsku povijest oblikujući vlastitu neponovljivu osobnost. Bajke imaju posebnu snagu. Psihologija pristupa bajkama kao alegorijama i dramatičnim prikazima složenih psiholoških procesa kao što su osobna promjena i rast. Poput mitova, bajke nose vrijedna znanja o ljudskoj prirodi ispričana na simboličan način. One mogu biti pokretač za osobne uvide i spoznavanje sebe. U ovom ćemo predavanju govoriti o osnovnim funkcijama bajke u osobnom rastu i razvoju, istraživati simbolički jezik bajki i tražiti odgovore na pitanje zašto bajke nisu literatura samo za djecu, čemu okrutnost u bajkama i kako nam omiljena bajka djetinjstva može biti vodič u boljem upoznavanju sebe.

Predavačica je Lahorka Jurčić.

Rijeka psihologije provodi se u okviru Tjedna psihologije koji se obilježava na državnoj razini s ciljem prikaza širokih i različitih mogućnosti pomoću kojih psiholozi mogu pridonijeti poboljšanju kvalitete života pojedinca i zajednice. Cilj projekta je popularizacija psihologije i promicanje njenog položaja u društvu kroz organizaciju popularnih predavanja, radionica, promocija, debata, tribina, izložbi i znanstvenih kafića u različitim prostorima na području Rijeke.

Dobrodošli su svi, ali prvenstveno roditelji i stručnjaci koji rade s djecom, kao i svi zaljubljenici u bajke.

Vidimo se na Trsatu!