Povodom 7. Tjedna psihologije od 17. do 23. veljače 2014. održava se i nova Rijeka psihologije, intrigantna manifestacija koja kroz niz događanja popularizira i javnosti približava znanja o psihologiji. Programi će se odvijati na trideset lokacija u Rijeci i okolici, a pripremljen je niz radionica, predavanja i tribina te nekoliko okruglih stolova, dana otvorenih vrata, debata, promocija... Izabrati pravi sadržaj i dobro isplanirati aktivnosti za sljedeći tjedan možete i uz pomoć službene web stranice manifestacije.  

Dio događanja će se odvijati i u u našoj Narodnoj čitaonici na Korzu. 

Tako će u ponedjeljak 17. veljače od 17,00 do 18,30 Alen Marot održati predavanje "Strah i tjeskoba – neprijatelji ispunjenog života". Strah i tjeskoba oduvijek su dio naše svakodnevice. Međutim, čini se da se je s ovim inače korisnim emocijama dogodilo nešto što ih je pretvorilo u neprijatelje većine ljudi koji danas veći dio svog života provode u strahu od toga što će biti i što bi se moglo dogoditi, njima ili njihovoj djeci. Strah od odbijanja, strah od odbacivanja, strah od bolesti i smrti, zabrinutost i tjeskoba postaju mračno mjesto u kojemu provodimo većinu vremena dok svijet i život prolaze pored nas. Ako ste sebe ili svoje bližnje prepoznali u prethodnom opisu, predavanje Alena Marota razjasnit će vam što su zapravo strah i zabrinutost, koja je njihova prava svrha i na koji način oni mogu obuzeti cijeli naš život i obojati sve što nam se događa. Ponovno ćete upoznati strah i tjeskobu kao ono što oni zaista jesu i naučiti kako postići da oni ponovno služe vama i vašem ispunjenom življenju umjesto da vladaju vašom svakodnevicom.

U četvrtak 20. veljače od 17,00 do 18,00 Lahorka Jurčić će održati predavanje "Snovi – što nam poručuju i kako nam mogu pomoći". Snovi su oduvijek privlačili ljude, bili predmet znatiželje i iznalaženja različitih putova njihova tumačenja. Lahorka Jurčić će pružiti povijesni pregled tumačenja snova u starim civilizacijama i osnovne činjenice o tumačenju snova u raznim psihološkim školama: od Freuda i Junga do Adlera i Pearlsa.

U petak pak 21. veljače od 18,00 do 19,30 slijedi radionica "Majka-kći: različite perspektive odnosa".  Odnos kćeri i majki ima važnu ulogu u njihovim životnim ciklusima. Kvaliteta ovog odnosa odražava se na različite aspekte psihološkog funkcioniranja i značajna je odrednica zadovoljstva životom. Priroda uzajamne interakcije temelj je razvoja identiteta i očekivanja u ostalim interpersonalnim odnosima. Iskazani interes za temu odnosa majki i kćeri na prošlogodišnjoj manifestaciji Rijeke psihologije dovoljno govori o važnosti ove tematike. Nastavno na prošlogodišnje izlaganje rezultata istraživanja o očekivanjima o ovom odnosu iz perspektive majki i njihovih odraslih kćeri, ove godine Sanja Smojver-Ažić, Matea Mrakovčić, Nena Vukelić, Anja Smajla, Silvija Šikić, Katarina Banov, Neva Ljuština, Iva Galović održat će radionicu s ciljem poticanja majki i kćeri na promišljanje o kvaliteti njihovog odnosa i osvješćivanja mogućih različitih perspektiva doživljaja uključenosti majke u život kćeri. Razmjena očekivanja o odnosu majki i kćeri može unaprijediti njihov odnos i pozitivno se odraziti na kvalitetu njihova života.

A u skladu s temama kojima se bave ova predavanja u našoj Narodnoj čitaonici, izdvojili smo za vas male zbirke knjiga pod nazivom Čitajmo psihologiju! U svakom našem odjelu ili ogranku čeka vas u ovom Tjednu posebna kolekcija knjiga iz (popularne) psihologije, ali i lijepe književnosti koja se bavi ovim temama. Pa ako baš ovih dana preispitujete odnos Sebe Majke i Svoje Kćeri ili Svoje Majke i Sebe Kćeri, posegnite za knjigama koje vam mogu pomoći u tim razmišljanjima. Popričajte sa svojim Snovima, zagrlite svoje Strahove. Ni njima nije lako s vama, jer svaki odnos je obostran, pa ako se već vi ne možete riješiti njih, pomozite njima da napuste vas. Uostalom, sjećate se, još Harold Robbins je rekao: Prvo umiru snovi, a Julian Barnes mirno ustvrdio: Nema razloga za strah. Kad tome dodamo razmišljanja Julijane Matanović o tome kako Samo majka i kći znaju od čega je satkan njihov odnos, ne možemo odoljeti: kao poseban asesoar u Tjednu psihologije preporučamo barem dvije knjige s naših polica preporuka: psihologija vam nudi jednu, a mašta drugu. Pročitajte obje, nahranite um i dušu. Možda vaši snovi postanu raznobojni, strahovi beznačajni, a odnos između vaše majke/kćeri i vas postane uzor svim ostalim majkama/kćerima. Dopustimo Rijeci psihologije da nas odvede na jednu takvu, ugodnu plovidbu.