U četvrtak, 17. listopada 2013. u Gradskoj vijećnici, Korzo 16, s početkom u 11,30 sati, održat će se predavanje mr. sc. Marije Radonić, pedijatrice OB Dubrovnik, s temom “Rođeni za čitanje”.  

'Glasno čitanje djeci od najranije dobi potiče razvoj pismenosti, razvoj jezika, potiče ljubav prema čitanju i obogaćuje odnos između roditelja i djece te pomaže u socio-emocionalnom sazrijevanju. Roditelji s pozitivnim stavom prema čitanju otvaraju mogućnost svojoj djeci za usvajanjem solidnog znanja čitanja i pisanja kroz usvajanje predčitačkih vještina, a to je način na koji se djecu može potaknuti na razmišljanje i razumijevanje svijeta oko sebe, usvajanje društvenih vještina, poticanje sposobnosti rješavanja životnih izazova. Uključivanjem profesionalaca, pedijatara, koji na redovitim sistematskim pregledima od najranije dobi čitaju i daruju djeci knjige, kao i knjižničara koji za njih odabiru odgovarajuće tekstove, uspjeh je daleko veći. Kako pismenost kao jedna od bitnih životnih vještina utječe na zdravlje, promocija ranog glasnog čitanja djeci trebala bi postati sastavni dio preventivnih, javnozdravstvenih mjera u promociji zdravlja djece', navodi mr. sc. Radonić.

Projekt „Rođeni za čitanje“ izravno se oslanja na projekt "Nati per leggere" pokrenut u Italiji još 1999. godine, a nositelji su projekta knjižničari i pedijatri. Projekt, uz nositelje, uključuje volontere čitanja, pedagoge, učitelje, društveno-kulturne djelatnike, obiteljske centre, centre za odgoj, izdavače, knjižare. Cilj je potaknuti roditelje i djecu na čitanje od najranije dobi, posebice čitanje naglas, jer takvo čitanje u dobi od 6 do 12 mjeseci donosi jaču privrženost onog tko čita i onog tko sluša, smiruje, pruža osjećaj sigurnosti te stvara navike slušanja. Također, čitanje naglas potiče stvaranje ljubavi prema čitanju i znatiželje prema knjigama te potiče razvoj govora, pažnje, mašte, percepcije i kreativnosti. Projekt je u Hrvatskoj prvi preuzeo Grad Dubrovnik, gdje se provodi od 2008. godine.

Prim. mr. sc. Marija Radonić, članica Hrvatskog pedijatrijskog društva, ima petogodišnje iskustvo u promociji čitanja naglas djeci od najranije dobi u pedijatrijskim ambulantama Dubrovačko-neretvanske županije u projektu "Rođeni za čitanje". Kroz projekt su izdane 2 slikovnice za djecu rane dobi, sada je u tisku i treća. Prva slikovnica "Gledaj ova mala slatka lica" za dob od 1 godine, druga "Idem spavati" za dob 2/3 godine, treća "Što radi moj tata" za dob od 3/4 godine starosti djeteta.

U ovoj Europskoj godini glasnog čitanja ovom će prigodom članica Komisije za knjižnične usluge za djecu i mlade Hrvatskog knjižničarskog društva, dipl. knjižničarka Alica Kolarić predstaviti prvu nacionalnu kampanju za promicanje čitanja naglas djeci od rođenja „Čitaj mi!“, a predstavnici Strukovne udruge za promicanje dobrobiti djece Portić predstavit će riječka iskustva čitanja priča za laku noć u Dječjoj bolnici Kantrida.