U studenom vlast nad Mjesecom hrvatske knjige u našem gradu preuzimaju – djeca! I svi oni sretnici koji s njima žive i rade.

Dva posebno zanimljiva predavanja o dječjoj knjizi i knjižnicama, jedna izložba posvećena suživotu Riječana s istim tim knjigama i knjižnicama te cijeli jedan tjedan za obiteljsko druženje u jednoj dječjoj knjižnici u gradu!

Jednim predavanjem počinjemo, a drugim zaključujemo ovu studenu polovicu Mjeseca.

O slikovnicama hrvatskih ilustratora uz koje odrastaju djeca posljednjih 60-ak godina bit će riječi u pregledu pod nazivom Od Maurovića i Kirina do Jerabeka i Bašića - pregled slikovnica hrvatskih ilustratora. Profesorica dječje književnosti s Učiteljskog fakulteta u Rijeci doc. dr. sc. Maja Verdonik održat će gostujuće predavanje za studente knjižničarstva, knjižničare i sve zainteresirane u petak, 6. studenoga s početkom u 16.30 na Filozofskom fakultetu u Rijeci u dvorani 138.

Dječje knjižnice: nove paradigme i koncepti naziv je teme s kojom nam stiže najveće ime hrvatskog dječjeg knjižničarstva: dr. sc. Ivanka Stričević. Izvanredna profesorica Odjela za informacijske znanosti, odnedavno prorektorica Sveučilišta u Zadru koja je odgojila sve nas bivše, sadašnje i buduće dječje knjižničare, na svoju je kartu ovomjesečnih obaveza važni crveni čavlić zabola u Rijeku: Filozofski fakultet, dvorana 138 i kraj njega zapisala: subota, 14. studenoga u 11 sati. Prilika je to da svi zainteresirani zabodu svoje čavliće u istu lokaciju, te tog dana naviju svoje satove prema ovom predavanju. A o čemu će biti riječi? Ivanka Stričević kaže:

Od pojave dječjih knjižnica do danas temeljna se uloga knjižnica nije bitno promijenila. Promijenilo se okruženje a s njime i potrebe korisnika dječje knjižnice, usluge, zbirke, prostori i pristupi. Kada danas govorimo o dječjim knjižnicama, problematici prilazimo sa stajališta informacijskih potreba djeteta i strategija koje su usmjerene na dijete kao korisnika. Nove paradigme knjižničarstva ne bave se prostorima, zbirkama, programima i sl. odvojeno od onih kojima su knjižnice namijenjene, jer oni određuju kakve će i zašto baš takve knjižnice ili usluge biti. Stoga je polazište dijete i njegov život, od života u obitelji do života u globalnom informacijskom društvu. Osnovna načela na kojima danas počiva dječje knjižničarstvo oslanjaju se na sljedeće koncepte djeteta: dijete u informacijskom društvu, dijete kao čitatelj, dijete u obitelji, dijete kao član zajednice, dijete u globalnom okruženju, osnaženo dijete. Kroz ove se koncepte razmatraju knjižnične službe i usluge te kompetencije koje su potrebne dječjim knjižničarima kako bi, ne samo slijedili nove trendove i paradigme, nego ih i razvijali.

Kviz-igra, rasprave o knjigama koje život znače ili ne znače, zajedničko igranje društvenih igara, jezično poigravanje te igranje s lutkama koje zajedno, obiteljski izradimo na štapovima, sve će to biti razlozi koji će u tjednu od 9. do 14. studenog učiniti da svi putevi vode u Stribor.

Podsjetimo se kojim redom:

Obiteljski tjedan u Striboru

9.-14.11.


Jezične igre za velike i male

Pozivaju se roditelji da sa svojom djecom dođu na večer jezičnih igara. One pomažu naučiti slušati, govoriti, čitati i pisati. A to nam je sve potrebno da bismo se bolje razumjeli!

Igre inspirirane istoimenom knjigom Anite Peti-Stantić i Vladimire Štanger-Velički.

Dječji odjel Stribor

9. 11.

18:00


Obiteljska čitateljska rasprava: Moja najdraža knjiga (roditelj)

Najdraže knjige naših roditelja nekako nisu naše najdraže knjige. Ali možda ih nismo ni pokušali čitati. Mame i tate, sjećate li se svoje najdraže knjige? Trebate li je se podsjetiti, pročitajte je ponovno. Nek i vaše dijete pročita konačno istu knjigu. Dođite na čitateljsko međugeneracijsko pripetavanje!

Dječji odjel Stribor

10. 11.

18:00


Obiteljsko druškanje uz društvene igre

Baci kocku, podijeli karte, povuci potez, pronađi par, izvuci pažljivo, pronađi riječ, potopi brod, osvoji regatu, preuzmi rizik, ma, čovječe, ne ljuti se! Dođi u Stribor, odigraj društvenu! Tata sa sinom, kćerka s mamom, brat i sestra s mamom i tatom, s bakom il' djedom… svejedno je. Što nas je više, to druškanje bolje!

Dječji odjel Stribor

11. 11.

18:00

Obiteljski kviz Znam te, znaš me

Koja je najdraža knjiga vašeg djeteta? Koju grupu najradije sluša? Koja mu je omiljena boja? A vaša? Koliko se vi i vaše dijete uistinu poznajete? Doznat ćete na ovom kvizu koji otkriva sve tajne koje to ne bi trebale biti. Obiteljska kviz igra koja pomaže boljem međusobnom upoznavanju djece i roditelja. I koja je više nego zabavna! Ne propustite!

Dječji odjel Stribor

12. 11.

18:00


Obiteljska čitateljska rasprava: Moja najdraža knjiga (dijete)

Čitate li knjige koje čitaju vaša djeca? Znate li čemu se danas djeca smiju? U koje svjetove bježe? Prema preporuci svog djeteta pročitajte knjigu koja se njemu svidjela i dođite na drugo međugeneracijsko pripetavanje: na raspravicu o knjigama koje vole naša djeca i o tome kako su se te knjige nama svidjele!

Dječji odjel Stribor

13. 11.

18:00


Obiteljska radionica: Lutke na štapu

Zajedno s djecom, od potrošnog materijala izradite maštovite lutke na štapu i zaigrajte u maloj improviziranoj lutkarskoj predstavici. Da sve bude zabavnije i ljepše potrudit će se Striborova djeca čija su zaigrana likovnost i izuzetne osobnosti najbolja pozivnica ovom druženju: Jadranka Lacković, Marija Kajapi i Ivo Matošić. Ne propustite.

Dječji odjel Stribor

14. 11.

11:00


Programi obiteljskog tjedna bit će uistinu pravi obiteljski – vođenja pojedinih sadržaja prihvatit će se ponovno neka stara imena, davna djeca Striborova koja u svojim nogama imaju puno Striborovih utakmica: Petra Mrša, Eva Fućak, Tea Juretić, Vesna Kurilić, Valentina Miculinić, već ranije spomenuti junaci te djeca novijeg doba Dario Abram i Maja Žeželić.

U samom srcu obiteljskog tjedna program za cijelu veliku obitelj ljubitelja dječjih knjižnica:

Dječje knjižnice u Rijeci: 60 godina igre i čitanja, izložba koja će nas svojim duhom podsjetiti i ponovno uvući u razigrani suživot s dječjim knjižnicama koji u Rijeci traje punih 60 godina i koji ostavlja traga u mnogim našim životima. Autorski potpis i ove izložbe bit će prepušten onome čiji se rukopis po riječkoj dječjoj knjižnici provlači već dvadeset godina i koji je time izdvaja od ostalih: Ivo Matošić poigrava se šperpločama, čavlićima, kukicama i bojama, a bogati fundus fotografija Gradske knjižnice Rijeka slatka mu je briga ovih dana – kako izabrati neke a da se druge ne uvrijede?!

Poziv svim prijateljima knjižnice, svima onima koji u srcu još nose Dječju knjižnicu Sušak, Beli kamik, Stari grad ili Stribor da u srijedu 11. studenoga, na Dan hrvatskih knjižnica u svoj planer upišu: Narodna čitaonica, Korzo 24 – druženje s prijateljima. Budite s nama tu večer, kao što ste s nama sve ove godine!

Udarimo knjigu na veselje zajedno!