Da ne bude sve zabava na duge pruge, tu su tri kratke radionice (i dvije još kraće šetnje) kojima se možete pridružiti u Toboganu 2018. u Gradskoj knjižnici Rijeka. Zašto? Pa, tako da stignemo i na more!

 

Sfingina zagonetka specijal

sfingasvi

Pssst... Naša sfinga je čuvar zagonetke i čeka malene mislioce koji će je odgonetnuti. Svi znamo kako je antička Grčka bila dom mnogih filozofa koji promišljahu o istinama života... No, zašto bismo njima prepustili svu zabavu? Sfingina zagonetka specijal ljetno je finale mitološko- kreativne radionice Sfingina zagonetka koja nam donosi još više, priča, mozgalica, i, prvenstveno, zabave!

Na taj će poseban dan Ogranak Trsat postati riječki Olimp na kojemu će se okupiti mnogi junaci i junakinje, te osebujni bogovi i boginje. Olimp je dom grčkih bogova koji se osjećaju zanemareno i žele opet stupiti u kontakt s ljudima. Rado će vam otkriti svoje ime, požaliti se na svoje dužnosti i ponosno vam pokazati simbole po kojima ih raspoznajemo.

Sfingina zagonetka specijal održat će se na mitski četvrtak, 28. lipnja, od 15 do 17 sati, u našem Ogranku Trsat, Trg Viktora Bubnja 1. Radionica je otvorena za mislioce u dobi 11-13 godina! Kroz nju vas vode Naš Olimp može primiti do 15 sudionika, stoga, požurite i prijavite se na e-mail adresu programi@gkri.hr.

__________________________________________________________________________________

Arheonauti

gkr_arheonauti_najava

Naša je Zemlja jako stara, na njoj su živjela mnoga bića te su se razvijale mnoge kulture. Neka od tih bića i neke od kultura postojali su daaavno prije našeg vremena i nismo se imali prilike s njima upoznati, jer - njihove tajne kriju se duboko u slojevima zemlje.

Na svu sreću, tu je naša arheologinja Asja Zec, koja će nas upoznati s arheološkim radom i pomoći nam da bacimo oko ispod površine zemlje. Ova radionica je stvorena za male znatiželjnike koji žele saznati što je to arheologija na temelju primjera iz prave prakse. Prljat će se ruke, otkrivati povijest i naučiti nešto novo!

Na arheološku ekspediciju krećemo u četvrtak, 28. lipnja Otkrivat ćemo tajne prošlih kultura od 18 do 19.30 sati, a naše će arheološko nalazište biti Vodosprema Sušak. Pozivamo sve zainteresirane u dobi od minimalno 10 godina. Požurite s prijavama na e-mail adresu programi@gkri.hr jer možemo primiti do 20 arheologa.

Do kopanja!

__________________________________________________________________________________

Čakavski Tobogan

gkr_cakavski_tobogan_najava

Ča nam se to sprema u petak na Zametu? Čakavski Tobogan, naravno! Čakavsko narječje je od velike važnosti za naše područje te crpi svoje korijene daleko iz povijesti. Doznajte nešto novo o jeziku koji nas okružuje, probudite s nama uspavanu čakavštinu i neka se na riječkim ulicama opet čuje ''ča?''

Čakavski Tobogan, knjišku igru prevođenja čakavske poezije pod budim okom pravih čakavaca i čakavki, tu je da nas podsjeti kako je bitno znati odakle dolazimo. Svaka čavka svome jatu leti - ako je jato čakavsko!

Čakavskom se Toboganu možete pridružiti u petak, 29. lipnja. Druženje na čakavskom trajat će od 9 do 10.30 sati. Mjesto zbivanja je Ogranak Zamet, Trg riječkih olimpijaca 1. Pozvani su svi zainteresirani u dobi 9-14 godina. U našu čakavsku ekipu možemo primiti do 15 sudionika, stoga se što prije prijavite na e-mail adresu programi@gkri.hr.

__________________________________________________________________________________

KulTura

gkr_kultura_setnja_najava

Svi volimo grad koji teče, ali jesmo li upoznati s bogatom i šarolikom kulturom našeg grada? Rijeka je kao lučki grad sjecište mnogih kultura koje su utjecale na razvoj kulture koju sami živimo svaki dan.

Upravo zato što se svakodnevno krećemo riječkim ulicama, teže možemo zamijetiti bogatstvo koje nam Rijeka nudi. Koliko puta smo prošli pored pojedine zgrade ili parka, a da se ne zapitate koju vam on priču može ispričati? Tko se spotiče o kamenove spoticanja? Kud teku skrivene riječke vode? Sve što nikada niste znali da ne znate o Rijeci, a netko je negdje zapisao, iskopali smo i iz prašnjavog mraka knjižnice izvukli na svjetlost dana, samo za vas.

U kratkoj šetnji još kraćim centrom grada proći ćemo tajnovita mjesta naše najdraže “tekućice”, poslušati što se to krije u ponajboljoj literaturi koju se može posuditi u Gradskoj knjižnici Rijeka i masovno se fotkati posvuda - da, baš poput pravih turista u svome gradu!

U KulTuru krećemo u utorak, 3.7., od 18 do 19 sati, te u četvrtak, od 18 do 19 sati (dvije odvojene šetnje). U otkrivanje riječkih tajni svima pod nosom (ili iza leđa?) polazimo iz centra grada, ispred Dječjeg odjela Stribor, Trg 128. brigade HV-a 6. U šetnji nam se se mogu pridružiti svi zainteresirani, a oni jednoznamenkasti i četveronožni šetači nek sa sobom povedu nekog malo starijeg, nek se nađe.

__________________________________________________________________________________

Ostatak našeg programa u Toboganu 2018. pronađite ovdje, a na ovoj poveznici možete pročitati više o festivalu i prijaviti se za aktivnosti naših partnerskih ustanova diljem grada!