Program "Što sve saznajemo kroz likovnu umjetnost?" održavat će dva puta mjesečno, tijekom školske godine, od veljače do početka lipnja 2023. godine. Prvi susret slijedi u utorak 7. 2. u Dječjoj kući u 18 sati. 

Prijave za sudjelovanjem primaju se ispunjavanjem obrasca ovdje.

Pitanje „Što sve saznajemo kroz likovnu umjetnost?” slojevito je i donosi različite odgovore koji  ovise o tome kako je tumačimo i gledamo. Ujedno, ovo pitanje je naziv edukativnog i participativnog programa koji se sastoji od deset predavanja raspoređenih u četiri modula  namijenjen polaznicima od 14 do 18 godina. Program obuhvaća teme iz likovne umjetnosti od  starog vijeka do danas, koje su predstavljene kroz zanimljive primjere radova, međusobnu komunikaciju mentorice i polaznika i razmjenu iskustva u doživljaju vizualnog  u svakodnevnom životu.  

Stare civilizacije, antička kultura i umjetnost te umjetnost srednjeg vijeka i renesanse - teme su  popraćene reprodukcijama, pronalaskom veza i sličnosti sa suvremenom kulturom te odgovorima  na pitanja kako likovna umjetnost oblikuje naše mišljenje, naš pogled na stvarnost i razmišljanje  o životu. U svakodnevnom životu preplavljeni smo različitim sadržajem na društvenim mrežama  i u online svijetu, među kojima su mnoga umjetnička djela ili njihovi dijelovi koje nebrojeno mnogo puta vidimo te ih zbog drugačijeg konteksta ili ne prepoznajemo ili jednostavno prihvaćamo bez posebnog značenja i važnosti.  

Aktivnosti programa, odnosno predavanja temelje se na interdisciplinarnom pristupu u  tumačenju likovne umjetnosti koji otvaraju mogućnost za shvaćanje kako su likovna umjetnost i  radovi nastajali u različitim vremenskim okvirima utjecali na suvremene pojave, kakvo su  nasljeđe, uz umjetničku vrijednost ostavili na današnji način života i razmišljanja te kako ta znanja možemo primijeniti u kreativnom radu, ali i u svakodnevnom životu, što je ujedno i cilj ovog  programa. Uz to, programom se nastoji približiti i upoznati polaznike s umjetničkim radovima i  vizualnom kulturom, njenim vrijednostima i razviti kod polaznika kritičko mišljenje i novu  perspektivu u interpretiranju svijeta koji nas okružuje.  

Programski sadržaj 

I. Modul – Stari vijek  

a) Kuća dviju rijeka – Mezopotamija 

b) Pisanje slikama u starom Egiptu 

c) Stari Grci i njihov svijet 

d) Što smo sve naučili od starih Rimljana? 

II. Modul - Skulptura  

Čudnovati predmeti, likovi i bića na katedralama – srednjovjekovna skulptura 

III. Modul - Zidne slike  

a) Slikanje, oblikovanje i oblaganje zidova – rimske freske i mozaik, srednjovjekovne zidne slike i  tapiserija  

b) Oslikani svodovi i zidovi – renesansne freske i kultura murala  

IV. Modul - Boje i oblici  

a) Igre boja u slikarstvu impresionizma 

b) Kada oblik više nije važan – slikarstvo kubizma i futurizma

c) Kao san – nadrealističko slikarstvo

Biografija voditeljice programa i mentorice 

Lucija Švob rođena je u Rijeci, magistrirala je povijest umjetnosti i ruski jezik i književnost na Sveučilištu u Zadru te završila poslijediplomski studij kulturologije u Moskvi. Aktivno započinje s  radom u produkciji u kulturi 2018. kao članica udruge Kreativni kolektiv Kombinat iz Rijeke. Tijekom četiri godine radila je kao koordinatorica kulturnih i umjetničkih projekata kao što su izložbe za projekte Art Kontejner, Novi centri i umjetničku izložbu Kada se opet vidimo? autora Karla Čargonje u Rijeci, u razdoblju od 2018. do 2021. Uz to, radila je kao koordinatorica aktivnosti  Rihub-a u sklopu projekta Rijeka 2020. Iskustvo predavanja i vođenja stekla je u projektu Kultura dopolavora - jučer, danas, sutra (projekt realiziran u partnerstvu s Muzejom moderne i  suvremene umjetnosti u Rijeci i CTK Rijeka) na kojem je radila kao vodič po izložbama 2018.  - 2019. i na izlaganjima na okruglim stolovima istraživačkog projekta o povijesti fotografije,  Zajednički fotografski narativi (2020.-2022.).