“Rodijo se 1959. u Ivankovu, dvanajstak kilometara zapadno od Vinkovaca di sam doselijo već 1960. godine stekavši tako državljanstvo te se otada smatram skoro rođenim vimkovčanininom. Djetinjstva nisam imao.Odma me dalo u školu Vladimira Nadzora, a poslje nesretnim slučajem u gimnaziju što je ostavilo nesagledive posljedice na moju ranjivu psihu, introvertiranu vanjštinu i za ono vrijeme neprilagođen način razmišljanja. (…) Onda sam osnovo rokenrol bend..Onda sam otišo na Akademiju. Bila je to Akademija likovni umjetnosti, Ilica 85 u Zagrebu. Ta zgrada je još tamo.Bilo je to ne tako davne 1979. godine.Tamo su me profesori Miroslav Šutej, Ante Kuduz, Frano Paro, Ivo Friščić te Zlatko Kauzlarić- Atač naučili ponešto o umjetnosti kako bi bolje mogo crtat stripove.Onda sam nacrto prvi strip koji mi je objavljen. Bila je to Crvenkapica, objavljena u vimkovačkom Omladinskom listu.”

Ova mala crtica iz (auto)biJografije Dubravka Matakovića najbolje otkriva sentiment i đir gosta koji nam iz daaaaaaaalekih Vinkovaca stiže u Dječji odjel Stribor Gradske knjižnice Rijeka u petak 14. 10. u 14 sati i to na druženje s polaznicima Stripaonice, dakle mladim nadama pred kojima je tek ispisivanje tako bogatih biografija. A da je ona doista bogata svjedoči pogled na katalog.gkr.hr u kojem možete pronaći sva Matakovićeva djela među kojima su osim stripova i knjige koje je ilustrirao.    

Gostovanja strip-autora polaznicima Stripaonice predstavljaju izravno povezivanje sa svijetom u kojem provode većinu svog vremena, ali svoje autore uglavnom sreću posredno, putem crteža i oblačića. Gostovanje autora omogućuje polaznicima razgovor o nastanku stripa s onima koji su za to zaslužni i koji na sva pitanja imaju odgovore.

Gostovanje Dubravka Matakovića odvija se u sklopu obilježavanja osamdesete obljetnice eksplozije popularnosti stripa na području Hrvatske, ali i oštrih napada koji su govorili o njegovoj tobožnjoj štetnosti za odgoj djece. U sklopu iste obljetnice Darko Macan ispisuje razmišljanja u seriji tekstova  “Strip u knjižnici”. Program se odvija uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske.