Izložba taktilnih slikovnica za slijepu i slabovidnu djecu, prva takve vrste u našem gradu, predstavlja posjetiteljima specifične slikovnice o kojima se općenito zna vrlo malo.

Kao što i samo ime izložbe kaže, bit će prikazane taktilne slikovnice za slijepu i slabovidnu djecu iz raznih krajeva svijeta. Osim što dolaze iz različitih država, slikovnice se međusobno razlikuju i po tehnikama izrade, koje su također malo poznate ljudima koji se svakodnevno ne susreću s osobama oštećena vida i njihovim specifičnim potrebama. Iako naslov izložbe govori o taktilnim slikovnicama, bit će predstavljene i neke slikovnice koje nisu u prvom redu namijenjene ovoj populaciji, ali su po svim svojim karakteristikama pogodne za rad u prvom redu sa slabovidnom, a zatim i sa slijepom djecom. Njihova je vrijednost utoliko veća što u uvjetima odgojno-obrazovne, pa i šire inkluzije omogućavaju upotrebu istog materijala u radu sa svakim djetetom, pa tako i onim koje ima oštećenje vida.

Izdavač službenih izdanja hrvatskih taktilnih slikovnica za slijepu i slabovidnu djecu je Hrvatski savez slijepih. Na ovoj ćemo izložbi predstaviti tri slikovnice navedenog izdavača:

1) Miffy plače - HSS, Zagreb, 2008.

2) Novogodišnja čarolija - Irja Jerković, HSS, Zagreb, 2014.

Obje slikovnice rađene su pomoću termofolija. Riječ je o tehnici gdje se dijelovi iscrtani crnom bojom izdižu tako da postaju taktilni. Prva slikovnica Miffy namijenjena je mlađem uzrastu djece, a na izložbi će biti prikazana uz istu slikovnicu na crnom tisku, što će omogućiti dobru usporedbu. Druga je slikovnica namijenjena malo starijoj djeci školskog uzrasta zbog opsežnije priče. Ova slikovnica ujedno djeci omogućava nove spoznaje o morskim bićima koja su njima inače apstraktna.

3) Lopta - Tanja Parlov, Hrvatski savez slijepih, Zagreb, 2012. Slikovnica je namijenjena mlađoj djeci koja se kroz ovu jednostavnu priču uvode u svijet taktilne slike. Slikovnica je napravljena tehnikom kolaža (lijepljenje elemenata različitih tekstura za podlogu). Sastavni su dijelovi ove slikovnice mekana zvučna lopta i kutija u koju se i slikovnica i lopta odlažu. Posebnost ovog djela, osim taktilnosti, jest najviši mogući koloristički kontrast. Slikovnica je, naime, gotovo u potpunosti crno-bijela, što se smatra dobrim rješenjem za slabovidnu djecu.

Sljedeće slikovnice napravljene su tehnikom kolaža, ručni su radovi i za razliku od gore navedenih slikovnica riječ je o unikatnim slikovnicama.

Dar - Katarina Matković, Sanja Bencetić, Tihana Pećirko, Sisak, 2011.

Slikovnica je nagrađena drugom nagradom na T&T međunarodnom natjecanju na području taktilne slikovnice za slijepu i slabovidnu djecu održanom 2013. u Pragu.

Tajna stare škrinje - Bojana Kežman, Koprivnica, 2013.

Slikovnica je zapažena na T&T međunarodnom natjecanju na području taktilne slikovnice za slijepu i slabovidnu djecu održanom u Helsinkiju 2013.

Crvenkapica - Jadranka Novak, OŠ "Sv. Matej", 2010.

Cvjetni pozdrav - Jadranka Novak, OŠ "Sv. Matej", 2010.

Zvjezdice među nama - Javorka Milković, Rijeka, 2011.

Posudi mi svoja krila - Javorka Milković, Rijeka, 2013.

Moj prvi rječnik odjeća - Javorka Milković, Rijeka, 2013.

Nestašna crtica -Tanja Šupe, Rijeka, 2013.

Kad se miš zaljubio u mišicu - Tanja Šupe, Rijeka, 2010.

Godišnja doba -Tanja Šupe, Rijeka, 2009.

Dan i noć - roditelji Bužanić, Rijeka, 2010

Krokodil u školi - roditelji, Rijeka, 2009.

Voće - OŠ "Pećine" - četvrti razred, Rijeka, 2012.

miš

Susjedne zemlje koje su svojim izlošcima zastupljene na ovoj izložbi jesu Slovenija, Srbija i Italija.

Slovenija je zastupljena dvjema slikovnicama:

Zebra - Ljiljana Praprotnik Zupančič, Mladinska knjiga, Ljubljana, 2010. i 

Žiga spaget gre v širni svet – Aksinja Kermenauer, Miš, Dob pri Domžalah, 2012.

Za razliku od većine taktilnih slikovnica kod nas i u svijetu, obje su slikovnice dostupne na otvorenom tržištu, dakle nevezanom za institucije ili udruge koje se bave slijepim i slabovidnim osobama.

Iz susjedne Italije također izdvajamo dvije slikovnice:

Tutt'altro - Antje Sellig, Federazione nazionale delle Istituzioni pro ciechi - Roma, Rim, 2012. Radi se o slikovnici namijenjenoj mlađoj djeci. Edukativna je jer pomoću glavnog lika u slikovnici - kameleona koji je odvojiv od podloge - djeca mogu učiti o prostornim odnosima.

Druga slikovnica, ili bolje rečeno serija slikovnica, jest I prelibri - Bruno Munari, Maurizio cornare, 2013. Riječ je o slikovnici putem koje djeca mogu mnogo naučiti o knjizi kao mediju, što je u slučaju slijepe djece često apstraktan pojam s kojim se po prvi put susreću tek kao s udžbenikom za osnovnu školu. Iako ovdje nije riječ o slikovnici strogo namijenjenoj djeci s oštećenjima vida, govorimo o jednom od izvrsnih primjera kako slikovnica može biti namijenjena svima.

Jedna vrlo edukativna slikovnica dolazi nam iz Srbije. Riječ je o slikovnici Učimo šestotačku - Osnovna i srednja škola Milan Petrović, Novi Sad, Novi Sad, 1997. Šestotočka je bazična shema za usvajanje brajice, pisma za slijepe, pa edukativnu svrhu ovakve slikovnice nije potrebno dodatno naglašavati. Slikovnica je napravljena od tkanine, a na sajmu „Učila“ u Beogradu 1997. godine nagrađena je drugom nagradom.

Iz SAD-a izdvajamo tri slikovnice. Prva je slikovnica Horns to toes and in between - Sandra Boyntod, Little Simon, New York, 1984. Riječ je zapravo o slikovnici namijenjenoj slijepim roditeljima. Slikovnica ima tekst na brajici na prozirnoj foliji kako bi slijepi roditelji mogli čitati svojoj djeci bez oštećenja vida, a da djeca pritom nesmetano mogu gledati slike. Osim teksta slikovnice, u posebnom okviru stoji i opis slika, kako bi slijepi roditelj mogao odgovoriti na pitanja djeteta o sadržaju slike. Smatrali smo  da je riječ o zanimljivoj slikovnici u smislu jedne specifične potrebe slijepih roditelja o kojoj vjerojatno nismo razmišljali.

Druge su dvije slikovnice pop-up knjiga The very hungry caterpillar – Eric Carle, Puffin books, New York, 2008. i The Happy Little Yellow Box - David E. Carter, Little Simon, New York, 2012.

Riječ je o slikovnicama koje izvorno nisu namijenjene djeci oštećena vida, premda  se zbog njihovih 3D elemenata njima ona mogu koristiti. Izlaganje ovih slikovnica na izložbi najbolje će pokazati kako taktilne slikovnice ne moraju biti namijenjene i istovremeno zanimljive jedino djeci oštećena vida.

Još jedna slikovnica koja može poslužiti kao taktilna slikovnica, premda to nije njezina izvorna namjena, jest slikovnica iz Engleske Skill book - IQD, Leeds.

Iz daleke Australije dolaze nam sljedeće slikovnice iz serije Soft shapes:

Whose back is bumpy? - Bob Filipowitch, Innovative Kids, Norwalk, 2001. i Rough road - Bob Filipowitch, Innovative Kids, Norwalk, 2001. Riječ je o slikovnicama od spužvastog materijala s objektima različitih tekstura. One također izvorno nisu namijenjene djeci oštećena vida pa je cilj kao i kod prethodne slikovnice pokazati kako ovakva slikovnica može biti zanimljiva i korisna za svu djecu.

 Iz Južnoafričke Republike dolaze nam slikovnice namijenjene upravo slijepoj i slabovidnoj djeci. Njihova je autorica Lynette Rudman, a riječ je o sljedećim slikovnicama:

1) Moja prva zabavna vježbenica - Lynette Rudman, Grahamstown, 2005.

2) Moja druga zabavna vježbenica - Linette Rudman, Grahamstown, 2005.

Obje su slikovnice taktilna inačica radnih listića za pripremu djeteta za školu, namijenjenih djeci starijeg predškolskog uzrasta. Slikovnice su rađene od različitih materijala tehnikom kolaža, što djeci, uz edukativnu kao primarnu zadaću, pruža obilje senzornih podražaja.

3) Count - Lynette Rudman, Grahamstown, 2005.

4) Find it - Lynette Rudman, Grahamstown, 2005.

Obje slikovnice su od tkanine i namijenjene su mlađoj djeci. Kao i prethodne slikovnice, i ove su edukativne i omogućavaju djeci bogatstvo senzornih podražaja i mogućnost novih spoznaja.

5) Priča o maloj gusjenici - Linette Rudman, Grahamstown, 2005.

Ova je slikovnica inačica već spomenute slikovnice E. Carlea i prikazana je zbog usporedbe s njome.

 

Autorice teksta i izložbe:

Javorka Milković, prof. defektolog – rehabilitator,

Tanja Šupe, prof. rehabilitator,  dipl. bibliotekar, specijalist za ranu intervenciju u edukacijskoj rehabilitaciji,

djelatnice Odjela za djecu s oštećenjem vida  i Knjižnice za djecu s oštećenjem vida Osnovne škole Pećine

logo

 

amblem

U srijedu, 3. prosinca u 18 sati dođite dotaknuti ove slikovnice i osjetiti priču pod svojim prstima.

Izložba ostaje u prostoru Dječjeg odjela Stribor do 1. ožujka i moći će se razgledati u radno vrijeme knjižnice. 

Vrtićke grupe i razredna odjeljenja moći će razgledati izložbu uz prethodnu najavu dolaska.