Medicinski fakultet i Klinički bolnički centar Rijeka pozivaju vas na sudjelovanje u bogatom programu 13. Tjedna mozga koji će se održati u Rijeci od 10. do 16. ožujka 2014.

Tjedan mozga globalna je inicijativa kojoj je cilj popularizirati neuroznanost, ali i upozoriti šire građanstvo na važnost prevencije i mogućnosti liječenja moždanih oboljenja. Nacionalne teme ovogodišnjeg Tjedna mozga su: mozak i bol, neuralne mreže i ponašanje te socijalni mozak. Za sve članove akademske zajednice, ali i sve građane organizatori su pripremili opsežan program zanimljivih predavanja, radionica, izložbi, filmsku večer, scientific cafe i, posebno, subotnje druženje s građanima na Korzu, kojim će i “zaključiti” 13. Tjedan mozga.

Ova se manifestacija organizira prema inicijativi organizacije Dana Alliance for Brain Initiatives za popularizaciju znanja o funkcijama mozga, kao i popularizaciju neuroznanosti. Kampanja poznata u svijetu kao Brain Awareness Week, provodi se u Hrvatskoj 13. godinu zaredom u mjesecu ožujku pod nazivom Tjedan mozga.

Svih ovih godina cilj Tjedna mozga bio je upoznati širu javnost sa značenjem istraživanja mozga u 21. stoljeću – Stoljeću uma, kao i dati naglasak na važnost prevencije te mogućnosti liječenja neuroloških i psihijatrijskih bolesti. 

I mi smo na Tjednu mozga... 

Gradska knjižnica Rijeka u 13. Tjednu mozga sudjeluje raspravom Studentskog čitateljskog kluba o knjizi "Rod avetnjaka" Slađane Bukovac. Rasprava će se održati u utorak, 11. ožujka s početkom u 18 sati u našem Kreativnom laboratoriju, Trg 128. brigade HV 6 (pored Dječjeg odjela Stribor).

O knjizi "Rod avetnjaka": 

Izvrstan roman HTV-ove novinarke (Pola ure kulture) kroz sudbinu glavnog lika psihijatra Pavla i njegovih pacijenata dirljivo progovara o tamnim mjestima hrvatske poslijeratne stvarnosti. Odmjerenim tonom i briljantno vođenom fabulom autorica osvjetljava trenutke mnogolikih životnih tragedija u prepoznatljivu društvenom kontekstu. Psihijatrijski bolesnici, ali i oni koji će to tek postati, kližu stranicama romana kao kroz bolničku ordinaciju, ali glavno je očište svih tegobnih pričanja nenadano samoubojstvo ratnika s PTSP-om. Kritika je ovaj roman ocijenila kao prvi u novijoj hrvatskoj književnosti koji se ozbiljno bavi sindromom oboljelih od PTSP-a.