Od pamtivijeka postoji teorija da knjige i stripovi nisu isto, da se knjige čitaju, a stripovi listaju, te da su knjige namijenjene odraslima i svima koji se žele takvima praviti, a stripovi djeci i svima koji se usude priznati da nikada nisu odrasli.

No, Gradska ima drugu teoriju, a bogme i praksu! Ne samo da već godinama ucrtavamo sve više i više prostora crtanim romanima u njihovim mnogobrojnim inačicama, ne samo da već godinama generacije odrastaju u Stripaonici, strip-radionici, već imamo i pravu, pravcatu, ozbiljnu stripovsku publiku. Budimo iskreni, u većoj mjeri muškoga roda, što u bitnoj mjeri utječe na postotak muškaraca radosno učlanjenih u knjižnice. Ako im pribrojimo i sve one tate, braću, dečke koje sinovi, kćeri, sestre i djevojke (po)časte kojim stripom na svoju iskaznicu, brojka ljubitelja devete umjetnosti je i znatno veća. I to je genijalno!

Prateći taj fenomen, odlučili smo počastiti tu kategoriju (i muškog i ženskog roda) mjesečnim razgovorima o stripu u našem Središnjem odjelu koji posjeduje respektabilnu zbirku crtanih romana za sve ukuse – u Filodrammatici.

Za sve stripoljupce pripremili smo poslasticu - stripovsku srijedu, jednom mjesečno, točnije, svake četvrte srijede u mjesecu! Vaše knjižničarke, one posebno specijalizirane za oblake i kvadratiće, izabiru i preporučuju, a otvorene su i za vaš izbor i preporuke. Razmjena stripovske strasti!

Da ne duljimo previše (jer ovo je tek tabla, nije cijeli strip), svoj oblačić za ruku i vidimo se u srijedu! 24. veljače u 18 sati. Filodrammatica. Dom lijepe i crtane književnosti.