Program su najavili Niko Cvjetković, ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka, Sanja Jakovac Šepić, predstavnica sponzora Ine, rukovoditeljica Planiranja i kontrole proizvodnje u Rafineriji nafte Rijeka te Ivana Hrvat Kričančić i Vesna Kurilić iz programa Gradske knjižnice Rijeka.

Ravnatelj Niko Cvjetković naglasio je ulogu Mjeseca hrvatske knjige u Rijeci kao nacionalne manifestacije kojom potvrđujemo važnost domaće izdavačke industrije, autora svih vrsta kao i čitatelja. Sanja Jakovac Šepić naglasila je pak da je važno sudjelovati u razvoju kraja u kojem je INA tako važan subjekt te kroz sponzorstvo bar dio vratiti zajednici u razvoj onoga što je najbitnije – kulture.

Cjelokupan program Mjeseca hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Rijeka nalazi se u nastavku:

AUTORI U GOSTIMA

INA sponzorski podržava gostovanja važnih hrvatskih književnika i autora.

logo-INA_embed_half

Boba Đuderija: autorica u gostima

Riječanima omiljena autorica, Boba Đuderija, poznata po naslovima poput Zovem u vezi posla i Marčelina pridružit će nam se u gostima u petak, 26. listopada, u 18 sati u Ogranku Trsat, gdje će predstaviti svoj stvaralački opus i jedinstven (i nadasve dobro primljen) smisao za humor.


Milena Benini: autorica u gostima

Milena Benini, publici poznata po nagrađivanim romanima Djeca vječnosti i kaosa i Prodavač vremena, ali i kao majstorica kratke forme (zbirka Jednorog i djevica) u ponedjeljak, 29. listopada, u 18 sati u Ogranku Trsat kroz razgovor s publikom predstavit će svoj dugogodišnji spisateljski staž u spekulativnoj fikciji na nekoliko jezika i nekoliko kontinenata. Oprez: fantastično!


Damir Karakaš: autor u gostima

Svestrani književnik Damir Karakaš - čiji se roman Sjećanje šume još uvijek ne vraća na police! - u Mjesecu hrvatske knjige prvi će put gostovati u Ogranku Trsat, u srijedu, 7. studenog, u 18 sati, gdje će s publikom razgovarati o životu po cijeloj Europi, te o tome kako u svom užurbanom rasporedu pronalazi vremena za nizanje bestselera, poput nezaboravnog naslova Kino Lika.


Rade Šerbedžija: autor u gostima

Za veliko finale Mjeseca Hrvatske knjige u GKR-u, u srijedu 14. studenog, u 19 sati u Ogranku Trsat pripremili smo susret s našim sugrađaninom, glumcem, pjesnikom i glazbenikom Radom Šerbedžijom. Susret će moderirati Nikica Petković.

KNJIŽEVNI SUSRETI

Siniša Golub: Nagovor na odvažnost, predstavljanje knjige i putopisno predavanje

Siniša Golub, učitelj razredne nastave i magistar znanosti upravljanja zaštićenim područjima prirode, ne samo da je obišao nacionalne parkove SAD-a i bogato ih fotografirao nego je o tome napisao i knjigu Nagovor na odvažnost, koju, uz svoje putopisno predavanje, predstavlja u utorak, 16. listopada, u 18 sati u Ogranku Trsat Gradske knjižnice Rijeka.


Nedopričljivi: rasprava o romanu Izazov krvi i razgovor s autoricom Vesnom Kurilić

Povodom Mjeseca hrvatske knjige niz čitateljskih grupa Gradske knjižnice Rijeka bira naslove domaćih autora, a klubu Nedopričljivi u četvrtak, 18. listopada, u 18 sati na raspravi će se pridružiti autorica romana Izazov krvi, koji su odabrali za čitanje.


Boba Đuderija: autorica u gostima

Povodom Mjeseca hrvatske knjige, rado čitana spisateljica s posebnim smislom za humor, Boba Đuderija, u subotu, 27. listopada, u 18 sati gostovat će u Knjižnici Vid Omišljanin na otoku Krku.


Tomislav Zagoda: predstavljanje zbirke Dora Novak: liker-poezija za mlade

Rado čitan autor Tomislav Zagoda ove nas je godine iznenadio zbirkom poezije - za mlade. Tako će svim zainteresiranim tinejdžerima (i njihovim nastavnicima) u utorak, 30. listopada, u 14.50 u Središnjem odjelu Filodrammatica ispričati kako je došlo do zbirke, tko je to Dora Novak te koje su mu najdraže pjesme (a, samim time, i najbolje za preporuku).


Bartol Fuchs: predstavljanje knjige Zelena tinta (drugi dio serijala Lujzijana) i razgovor s autorom

Zamutio je vodu već prvim romanom, Žabarska noć, a sada podiže prašinu njegovim dugo očekivanim nastavkom - Zelena tinta. “Bartol Fuchs”, autor krimi serijala o inspektoru Cuculiću s čitateljima će u utorak, 30. listopada, u 18 sati u Ogranku Trsat razgovarati o tome zašto piše o Gorskom kotaru, gdje nalazi inspiraciju za nadahnute toponime, te - kad će sljedeća knjiga!


Cody McClain Brown: predstavljanje knjige Hrvatska uzvraća udarac i autor u gostima

"Splitski zet", zagrebački profesor i iznimno često čitani autor već druge knjige o životu u Hrvatskoj, Cody McClain Brown, po prvi će se put predstaviti publici Gradske knjižnice Rijeka u petak, 9. studenog, u 18 sati u Ogranku Trsat. Kako se njegovo iskustvo mijenja s godinama, zašto je ponovno oživio svoj popularni blog te što sljedeće možemo očekivati od njega, nakon knjiga Propuh, papuče i punica te Hrvatska uzvraća udarac, upitajte ga uživo!

ZAVIČAJNA SRIJEDA

Ankica Brekalo, autorica zapaženog naslova Otac, sin i ja i dobitnica priznanja za najbolju prozu pod okriljem nagrade Gorančica za 2017. godinu, gostuje 17. listopada, u 18 sati u sklopu Zavičajne srijede u Ogranku Trsat Gradske knjižnice Rijeka, gdje će razgovarati s gostima o svome pisanju.

KNJIŽEVNA NAGRADA DRAGO GERVAIS

U subotu, 10. studenog, u 18 sati u Ogranku Trsat predstavljamo roman Krvotok mladog korčulanskog autora Darka Šeparovića, dobitnika književne nagrade Drago Gervais za 2017. godinu. Uz autora, na predstavljanju sudjeluje i urednik Andrija Škare.

O KNJIGAMA, BEZ AUTORA

U Gradskoj knjižnici Rijeka s baštinom se živi, baštinu se uči, baštinu se i - piše. Retrospektivna izložba "Mali glagoljaši", koju otvaramo u ponedjeljak, 15. listopada, u 18 sati u Narodnoj čitaonici podsjetit će nas na najveće uspjehe i najpamtljivije trenutke radionica "Mali glagoljaši" i "Az Buki Vidi", koje se broje među najpopularnijim programima GKR-a za djecu tijekom svih ovih godina.


U akciji poticanja čitanja Mi čitamo, čitajte i vi! volonterke Knjižnice Čavle i članice čitateljskog kluba Knjižnice Čavle u četvrtak, 23. listopada, od 18 sati čitat će ulomke iz knjiga u ugodnom okružju Knjižnice Čavle i, ako vrijeme dopusti, ispred Knjižnice. Dobrodošli su svi zaljubljenici u knjigu i čitanje, pogotovo oni u potrazi za novim preporukama za čitanje - uživo.


U popularnom nizu tribina o stripu Knjiga do knjige… a strip u centru! u Gradskoj knjižnici Rijeka Mjesec hrvatske knjige obilježavamo predstavljanjem autora koji žive u našem susjedstvu, u Primorsko-goranskoj županiji, a pišu, crtaju i umjetnikuju za velike svjetske izdavačke kuće. Pridružite nam se u srijedu, 24. listopada, u 18 sati u udobnim foteljama Filodrammatice i predstavite nam i svoje najdraže stripaše!


Čitateljski klub ONE povodom Mjeseca hrvatske knjige 2018. godine čitat će naslov domaćeg autora - i to nikog drugog doli velikana Miroslava Krleže. Raspravu o pročitanom održat će u četvrtak, 25. listopada, u 18 sati u Kreativnom laboratoriju pri Dječjem odjelu Stribor, gdje će pozdraviti zainteresirane znatiželjnike koji se možda još pitaju "treba li meni čitateljski klub" (treba!).

DJEČJI PROGRAM

prijave razrednih i odjeljenja i vrtićkih grupa na e-mail programi@gkri.hr

Radionice u terminima po dogovoru s odgajateljima i nastavnicima (Rijeka):

Retro slikovnice - priča i igra za predškolce

Što se to skriva u "retro" kutiji za najmlađe? Koje smo slikovnice voljeli, a zaboravili - a još uvijek ih se čita i uz njih zabavlja i uči? Za organiziranje radionice za svoju vrtićku grupu u terminu po dogovoru potrebno je prijaviti se e-mailom na adresu programi@gkri.hr ili telefonski na broj 051/211-573.


Koliko glava ima aždaja prava? zmajolike bajkovite igre za mlađe osnovnoškolce

Za naše mlade čitače, učenike nižih razreda osnovne škole, pripremili smo poseban pripravak - knjišku igru s pričama iz naše narodne baštine. Za organiziranje radionice za svoj razred u terminu po dogovoru potrebno je prijaviti se e-mailom na adresu programi@gkri.hr ili telefonski na broj 051/211-573.


Predaj dalje: šifra 398, knjiška igra za starije osnovnoškolce

Nije knjižnica sve što priču krije! No, u knjiškoj igri "Predaj dalje: šifra 398" otkrit ćemo upravo biserje narodnih predaja, a sve kroz nenadmašno povećalo pravih istraživača - starijih osnovnoškolaca. Za organiziranje radionice za svoj razred potrebno je prijaviti se e-mailom na adresu programi@gkri.hr ili telefonski na broj 051/211-573.


Glagoljica: priča o stvaranju svijeta, radionice za mlađe osnovnoškolce

Nekoć davno, iza sedam mora i sedam gora, postojala je glagoljica. Kako je sve počelo? Zašto je i danas volimo? Za organiziranje radionice o glagoljici za svoj razred u terminu po dogovoru potrebno je prijaviti se telefonskim pozivom na broj 051/208-313.


Novo ruho stare mađarske priče Juha od kamena priredila je Eva Viola, koja će, uz gošću Dianu Rosandić u ruhu vile, mlađim osnovnoškolcima predstaviti ovu novu slikovnicu na našim policama, u četvrtak, 25. 10., u 9 sati u Dječjem odjelu Stribor.


U petak, 26. listopada, u Knjižnici Vid Omišljanin održava se 3. županijsko natjecanje u čitanju naglas, u suorganizaciji OŠ Centar, OŠ Omišalj i Gradske knjižnice Rijeka.