60 godina riječka djeca odrastaju uz šareno carstvo knjiga u knjižnicama. Ona s početka te dugačke priče danas su djedovi i bake, možda i pradjedovi i prabake? Dječje knjižnice s koljena na koljeno, to je priča koja vrijedi...

1955. otvorena je prva dječja knjižnica u gradu i to na Sušaku – Dječja knjižnica „Sušak“. Pet godina kasnije otvara se i druga – Dječja knjižnica “Beli kamik“. Krajem 1994. ove dvije knjižnice zajedno stvaraju novu, u samom središtu grada rađa se Stribor, dobri duh dobrih priča.

Od prvih sramežljivih susreta među (niskim) policama knjiga, preko raznolikih druženja s vršnjacima u programskim aktivnostima knjižnice, do volonterstva u mladim danima a i kasnije, kroz život (jer Duh Mladosti zalijevan pričama zauvijek ostaje mlad), u ovih 60 godina došlo je do velikih promjena u doživljaju dječjih knjižnica. Nekad tek otkriće i čuđenje, danas jarkom bojom ucrtana točka na mapi odrastanja, knjižnice djeci nude cijeli jedan bogati svijet znanja, igre i zabave.

Darko Macan osmislio je i nacrtao Striborov logo "Udri knjigu na veselje!", a Melina Mikulić pobrinula se je za grafički dizajn. 

Ne čudi stoga da je Darko Macan od tvrdnje Knjige lažu (naziv njegove prve knjige za djecu s kojom nam se u Striboru pojavio 1998.) do današnje kojom klikće Udri knjigu na veselje! došao postepeno i dugogodišnjim druženjem s knjižnicom. Pa možemo slobodno reći – i Macan je odrastao sa Striborom, poput pravog starijeg brata pratio ga kroz sve te njegove burne godine. Učio ga čitati, vodio mu ruku u prvim potezima crtanja stripa, razbuktavao mu maštu za vlastite scenarije, poticao fantastične pokušaje, savjetovao kad je griješio, hvalio kad je uspio, bio brat od formata, onaj kojeg se sluša i kojem se vjeruje.

Dvojbe kod odabira pravog tate Striborova vizuala zato nije bilo. A izvedba je pokazala: s vrlo malo izmijenjenih riječi došli smo brzo do konačnog rješenja. Striborov logo rođen je u dva poteza. Poticajni moto izabran je jednoglasno. Udri knjigu na veselje! odražava sve što činimo svakodnevno!

S vrlo malo riječi pustit ćemo ga i u život. Do konkretnijeg skorog predstavljanja dajemo vam ga na promatranje, analiziranje, pogađanje. Tko je tko i kamo nas svijet priča može odvesti?

Pridružite nam se na tom veselom putovanju, u veselom društvu junaka iz priča uz koje rastemo zajedno!

Dame i gospodo, čitatelji i čitateljice - poletimo sa Striborom! 

stribor 1

 

 

...pa čak i onim danima kojima nedostaje boja pružimo radost čitanja... 

stribor 4

 ...jer kako drugačije nego - Udri knjigu na veselje!  

stribor 2

Od veselja ponekad u licu poplavimo...

15 Stribor_RGB_2 boje Stribor + geslo plava

...pocrvenimo...

12 Stribor_RGB_2 boje Stribor + geslo crvena

...ili čak poljubičastimo! 

09 Stribor_RGB_2 boje Stribor + geslo ljubicasta

A ovako je sve počelo - tko bi rekao, zar ne? 

macan početak

Nadamo se da vam se šareno novo ruho svidjelo, a u svakom slučaju svakako nam javite svoje dojmove. :))