Na ovogodišnjem natječaju za implementaciju inovativnih usluga (The EIFL Public Library Innovation Programme EIFL-PLIP) ostvarili smo prava na financijsku podršku (19.820 američkih dolara) koja će omogućiti stvaranje zametka 3D print inkubatora za djecu i mlade!

Osnovna ideja i cilj projekta stvaranja inkubatora je bavljenje razvojem stvaralačkih kapaciteta djece i mladih našeg područja, razvoj svijesti o važnosti kulture stvaranja i proizvodnje te jačanje njihove povezanosti s čitanjem i knjigom. Naša ambicija je što aktivniji rad na potiskivanju konzumerističke kulture, a razvijanje lokalnog pokreta usmjerenog na stvaralaštvo uz pomoć modernih tehnologija i digitalnu pismenost.

Aktivnosti projekta podrazumijevaju nabavu jednostavnih 3D printera i potrebne opreme (punjenja za printere, prijenosna računala), provedbu kreativnih radionica za djecu i mlade te nadogradnju mrežne stranice modulom u kojem će se na motivacijski način tematizirati prvenstveno kultura stvaralaštva, samo 3D printanje, ali i drugi oblici nove digitalne pismenosti (modeliranje, animacija, gaming, programiranje...). Projekt se provodi uz suradnju stručnjaka poput Svena Maričića, lokalnog autoriteta za pitanja 3D printanja s Tehničkog fakulteta u Rijeci te drenovske udruge Bez granica (Zavičajni muzej Drenove) koja će pomoći pri lokalnoj implementaciji i provođenju aktivnosti. Početak javne aktivnosti inkubatora očekuje se na jesen 2014. godine.

Cjelokupan projekt u hrvatskim, ali i europskim okvirima ima izraženu eksperimentalnu dimenziju, a s obzirom da je jedan od osnovnih ciljeva prepoznavanje, povezivanje i jačanje lokalne zajednice zainteresirane za stvaralačku kulturu i 3D printanje, svi su pozvani da se jave na mail magazin@gkri.hr zbog moguće suradnje.

EIFL (Electronic Information for Libraries) je međunarodna neprofitna organizacija posvećena omogućavanju pristupa znanja kroz knjižnice u preko 60 zemalja u razvoju i tranziciji. EIFL’s Public Library Innovation Programme (EIFL-PLIP) je program koji podržava narodne knjižnice u upotrebi informatičke i komunikacijske tehnologije na implementaciji novih i inovativnih usluga koje unapređuju razvoj zajednice.

EIFL

Fotografije: Wikipedia