Tjedan glagoljice za ovu je prigodu nazvan Benja 2.0 zato što će obuhvatiti sadržaje u rasponu od prvih do zadnjih koraka u tisku. Šira javnost imat će priliku u pogonu vidjeti repliku tiskarske preše iz 16. stoljeća, ali i njegovog mlađeg i manjeg brata, 3D printer. Za one vičnijima teoriji, Benja 2.0 pripremio je znanstveni skup na kojem će niz renomiranih imena izlagati o najnovijim istraživanjima glagoljične baštine. I dok će nam skup podcrtati poglede u prošlost, okrugli stol ukazat će na budućnost koja nam dolazi u obliku Interpretacijskoga centra tiskarstva u Rijeci. Konačno, kroz cijeli tjedan se odvijaju radionice i demonstracije za osnovne škole jer netko će jednom morati organizirati i Benja 3.0.

Detaljan raspored Benje 2.0 možete pročitati na službenim stranicama www.benja.hr.

U pripremi manifestacije snage su udružili Udruga TypeFlow, Grad Rijeka, Gradska knjižnica Rijeka, Sveučilišna knjižnica Rijeka, Filozofski fakultet u Rijeci te Akademija primijenjenih umjetnosti Rijeka. 

U sklopu Tjedna glagoljice Benja 2.0 u subotu 30.10. između 11.30 i 13.30 u mezaninu Palače šećerane (Krešimirova 28) održat će se demonstracije tiskarske preše i 3D printera.

Drvena tiskarska preša dopremljena je u listopadu 2020. u Rijeku i postavljena u Palaču šećerane. To je potpuno funkcionalna replika preše iz 16. stoljeća nalik onoj kakvu je koristio Johannes Gutenberg, ali i domaći majstori-tiskari tog doba: Blaž Baromić, Silvestar Bedričić ili pak Šimun Kožičić Benja. Zahvaljujući njoj imat ćete priliku vidjeli kako je izgledao proces tiskanja u 16. i 17. stoljeću diljem Europe. Nakon što zaokrenete ručicom preše u stilu Benje, dobit ćete priliku restartati tisak u maniri Benje 2.0 pomoću 3D printera. Jednostavno kazano, riječ je o procesu izrade trodimenzionalnih objekata iz digitalnih datoteka korištenjem uređaja koji dodaje uzastopne slojeve materijala sve dok cijeli objekt nije gotov. U praksi ćete imati priliku vidjeti kako budućnost tiskarstva izgleda daleko uzbudljivije nego što vam u teoriji može zvučati.

S obzirom na to kako je broj mjesta na demonstracijama ograničen, rezervacije na demonstracijama su obvezne i primaju se na mail info@benja.hr