Ljiljana Došen, autorica romana za malu i veliku djecu pod nazivom Velike avanture malog Orehovića nas odrasle vraća, a djecu vodi za ruku u svijet vlastita odrastanja, na riječke Podmurvice. U srijedu, 18. listopada u 18 sati u Središnjem odjelu Filodrammatica, autorica će nam predstaviti knjigu, tek stiglu na naše police!

Kad bi se neki naročit događaj koji nitko nije očekivao, a koji pomalo prkosi onom što smatramo mogućim ponovio više od jedanput, to ne bi bilo nikakvo čudo. Upravo zato što se dogodi samo jednom i tada sve oko sebe zaprepasti, kažemo: nevjerojatno! pravo čudo!

Roman Velike avanture malog Orehovića utemeljen je na priči iz usmene predaje primorsko-goranskog kraja koju je autorica dobila u naslijeđe od svojih djeda i bake, kojima je posvetila knjigu. Čitatelj prati Orehovića, dječaka malenog poput dlana, na njegovom putu prožetom avanturama u potrazi za tajnom odrastanja. U toj nimalo lakoj misiji od velike pomoći pokazat će se njegovi prijatelji - kućne životinje i stoljetno drvo u dvorištu. Naš junak otkrit će kroz svoje pustolovine kako je najbolji način odrastanja onaj u skladu s prirodom.

Nagnuli su se prema raspuknutom orahu. Začudo, drvene ljuskice bile su prazne. Unutra nije bilo ničega.

"Kakav je to orah bez ploda u sebi?" pitali su se pomno ga promatrajući.

"Da nije ispao?" sinulo je starčiću.

Za sve čitatelje koji će tek odrasti na ovoj i sličnim domaćim pričama, u knjizi su pojašnjeni svi izrazi iz govora našeg kraja, uključujući ocvirke, tiramole, krpatur, sadić i neizbježni oreh.

Ovu knjigu, kojom autorica djeci s kojom je provela svoj radni vijek vraća dug za sve ono što su je do sada naučila, bogato su ilustrirali Gea Ferraris i Damjan Stanich, te se čita poput omiljene bajke iz djetinjstva.

Ljiljana Došen, profesorica jezika i književnosti, rođena je u Rijeci 23.07.1956. godine. Nakon višegodišnjeg iskustva u nastavi, posvećuje se proučavanju progresivnih metoda u edukaciji te 2010. magistrira s temom o slobodnim školama na sveučilištu La Sapienza u Rimu.

Pronađite Velike avanture malog Orehovića na našim policama.

Sudjelujte u drugim događanjima Mjeseca hrvatske knjige 2017. u Gradskoj knjižnici Rijeka! Više o susretima.