U srijedu 20. 10. u 18 sati u Narodnoj čitaonici Gradske knjižnice Rijeka održat će se Zavičajna srijeda na temu knjige "Putovima Pavla Vidasa (O životu, putovanju i pisanju jednog iseljenika)".

Rezervacije mjesta na susretima su obvezne i primaju se na mail prijave.programi@gkri.hr

Sudionici susreta bit će suuator Radovan Tadej, suautorica Vjekoslava Jurdana, Marina Perić Kaselj (ravnateljica Instituta za migracije i narodnosti iz Zagreba), Ruža Cipro (predsjednica katedra čakavskog sabora "Bakarskoga kraja" Škrljevo), Gordana Kovačević kao interpret izabranih tekstova iz "Životopisa" Pavla Vidasa, Vera Tadić, hrvatska diplomatkinja, praunuka Pavla Vidasa, doc. dr. sc. Sanja Grakalić-Plenković, recenzentica. 

Pavle Vidas tijekom svojega života, kao siromašni emigrant iz Hreljina u Hrvatskom primorju, otputovao je cijelim svijetom. Vrativši se u zavičaj, napisao je opsežan Životopis u kojem je detaljno i autentično opisao svoja putovanja. Upravo činjenica da je pisao o svojem životu i putovanjima, čini ga iznimnom pojavom među hrvatskim iseljenicima koji su odlazili u daleki svijet u potragu za poslom i zaradom. Kao autentičan svjedok, Pavao Vidas pripovijeda o povijesnim, političkim, društvenim, ekonomskim i kulturnim prilikama, okolnostima i događajima u onodobnom hrvatskom društvu, kao i u Europi, Australiji, Južnoj Americi, Sjevernoj Americi te Južnoj Africi. U ovom izdanju autori su nastojali  pokazati kojim načinima Pavao Vidas opisuje tu zanimljivu i složenu sliku svojega vremena i (ne)prilika koje je proživio diljem svijeta. Htjeli su ukazati na širinu Vidasove perspektive koja otkriva povijesne temelje (post)modernističke pokretljivosti i aktualne globalističke civilizacije.

Zavičajna srijeda po guštu! 

Godina-citanja-2021_big_banner_thumb_embed_full