U petak, 25. svibnja u 18 sati u Ogranku Trsat predstavljamo posebno izdanje zavičajnog karaktera, knjigu Katarine Ghyczy nastalu kao rezultat pomnog i dugotrajnog istraživanja, posljednjim vlastelinima Grada Čabra, obitelji Ghyczy.

Autorica u knjizi Francisca Ghyczy de eadem Ghicz Assa et Abláncz-Kürth (1811.-1887.) opisuje Franciskin život kroz podatke riječkih i bakarskih obitelji Paravich, de Terzy, de Zanchi i Defranceschi. Franciska je bila velika humanitarka i poduzetnica. Pokrenula je 1882. godine prvo uzgajalište pastrva u Hrvatskoj na izvoru Čabranke i otvorila rudnik žive u Tršću. Čabarska gospoštija bila je njezin dom pa je zaželjela da bude i dom njenog vječnog počivališta. Zbog svega što je učinila bila je ugledna žena ispred svoga vremena, a žitelji čabarskog vlastelinstva bili su joj odani i privrženi.

Ovo gradivo napisano na temelju arhivske građe, tiskanih i pisanih izvora, predstavlja značajan doprinos poznavanju prošlosti ovog kraja, ovog gnijezda Petra Zrinskog, zanemarenog u hrvatskoj povijesti. O knjizi će govoriti Ivan Janeš, dr. sc. Željko Bartulović i autorica Katarina Ghyczy.