Znate one različite nedjeljne jutarnje rutine koje svatko od nas gura na svoj način… kuhanje ručka, odlazak u kupovinu, oporavak od izlaska u subotu, šetnja lukobranom, odlazak u vrt, crkvu, partija stolnog tenisa na stolu uz zgradu ili što već tko voli…

U nedjelju 20.5. ponuda na Škurinjama postaje još malo zgusnutija jer Škurinjski susjedi pripremaju radionicu "Vrt na balkonu - jestivi balkon", a vodi ju Andreja Čoh poznata i kao Urbana Vrtlarka. Recimo prvo nešto o predavačici.

“Vrt je za mene veliko igralište. Mjesto gdje spoznajem zakone Prirode, ali i ljepotu čudesnog svijeta biljaka i životinja.” otkriva Andreja Čoh blogerica, te novinarka i glavna vrtlarica u časopisu Dom i Dizajn VRT mjesečnom časopisu koji izlazi u sklopu Jutarnjeg lista. Svoje iskustvo stjecala je kroz višegodišnji rad u vlastitom urbanom vrtu jedinstvenoj zelenoj oazi na krovu zgrade u kojoj živi u centru Zagreba. Njezin vrt možete pratiti putem bloga Urbana vrtlarka (www.urbanavrtlarka.com) što je svojevrsni vrtlarski dnevnik s ciljem poticanja i edukacije građana o tehnikama i specifičnostima uzgajanja hrane u gradskoj sredini na balkonu I terasama. Već više godina redovito organizira vrtlarske radionice za građanstvo u sklopu projekta “Jestivi balkon – urbana vrtlarka” I “Urbani vrt - Vrtuljak” u suradnji sa Studentskim centrom Svečilišta u Zagrebu. U projektu “Gradionca vrtova” emisiji koja je išla na HRT1, kroz 12 epizoda upoznala je širu publiku sa raznim tehnikama vrtlarenja na balkonima, terasama i krovovima stanova u urbanim sredinama.

Na Škurinje Andreja dolazi s radionicom koja će biti podijeljena na dva dijela - u prvom dijelu radionice proći će se osnove uzgajanja jestivih biljaka na balkonu (kako kreirati vrt na balkonu: crtanje tlocrta balkona, pozicija balkona, broj sunčanih sati, tegle, izloženost vjetru…), a drugi dio radionice će biti o izradi tornja od boca što je vertikalni vrt za balkone i izvrstan projekt za rad sa djecom.

Radionica je za polaznike besplatna, a održava se u sklopu projekta “Kultura na balkonu” Udruge za urbanu regeneraciju “Kuraž”, Gradske knjižnice Rijeka i Rijeka 2020, uz podršku programa “Actors of Urban Change” njemačke zaklade “Bosch”.

Vrijeme održavanja: nedjelja 20.5. od 10 sati
Mjesto održavanja: prostorije Mjesnog odbora Škurinje i okolne zelene površine, Save Jugo Bujkova 44

Prijava je obvezna putem online obrasca, a ponesite i odjeću koju možete zaprljati. Djeca su također dobrodošla, posebno na radionicu izrade tornja od boca. :)