Daljina i san Ljiljane Bedeniković, 

Daljina i san autorice Ljiljane Bedeniković treća je knjiga pjesama autorice koja je prije svega pjesnikinja, a potom esejist i književni kritičar. Filozofska pozadina i čistoća (hrvatskog jezika) koje su se zamijetile kroz pjesme nastanjene u njezine prethodne dvije knjige Tragovi u magli i Skriveni u tučku cvijeta temeljnice su i ovog pjesništva. Pjesnikinja tu na svoj lucidan način daljinu izlistava kroz ljubav, tugu, kroz boje, kroz san...

Ljiljana Bedeniković rođena je 17. 01. 1960. u Slavonskom Brodu, od kuda s roditeljima 1967. seli u Zagreb. Od najranije mladosti piše, njeni prozni radovi su nagrađivani na državnim natjecanjima, a neke pjesme su uglazbljene. Po završetku obrazovanja radi u grafičkom studiju kao korektor tekstova u grafičkoj pripremi, čime njena sklonost pisanju biva zanemarena niz godina, ali je ljubav prema knjizi i pisanoj riječi nadoknađivala čitajući i korektirajući radove drugih pisaca, da bi se tek sad u zrelijoj dobi intenzivnije posvetila pisanju poezije i proze u vidu kratkih priča.

Ornamen, Tee Kružić

Tea Kružić, mlada je i perspektivna osoba koja je svojim zalaganjem i učenjem već stekla ugled i mjesto među visokoobrazovanim sposobnim mlađim naraštajima. Tea piše i poeziju od najranijih školskih dana. Poezija je očito sastavni dio njene osobnosti bez koje se ne odvaja. Nakon niza godina u kojima se pojavljivala povremenim objavljivanjem pjesama u raznim časopisima, i nakon sudjelovanja na „Susretima mladih prozaika i pjesnika“, a u organizaciji Društva hrvatskih književnika – ogranka u Rijeci, Tea Kružić nam je pružila prvu cjelovitu, zaokruženu zbirku pjesama. Susret s prvijencem mladog autora uvijek obvezuje pa valja biti krajnje objektivan pri donošenju mišljenja radi očuvanja osobnosti i autentičnosti mogućeg budućeg pisca. Riječ je o misaono-filozofskoj poeziji kroz koju se provlače ljubavne, socijalne i pejzažne pjesme. No, u centru svega je Tein osobni stav prožet višom porukom sveopćeg značenja. Osjeća se mladenački bunt, strast i energija s prepletanjima melankolije, razočarenja i besmisla. Između dva bipolarna osjećaja, ova poezija je intimistički intonirana i pisana u prvom licu:

Tea Kružić je rođena 11. studenog 1988. godine u Rijeci. Osnovnu školu „Kozala“ i Prvu riječku hrvatsku gimnaziju završila je u Rijeci. Završila je preddiplomski studij na Građevinskom fakultetu u Rijeci, a trenutno je na posljednjoj godini diplomskog studija na Građevinskom fakultetu u Zagrebu.

Putokazi Željke Barić

Poezija Željke Barić je izvor. U toj prizmi duginih i tuginih boja Barićeve poezije zainteresiran čitatelj vješto će uočiti spektar emotivno – misaonih subjektivnih zbivanja. Kroz sve četiri pjesničke cjeline uočava se da su pjesme dobro izglačane, isto tako i uspješno poredane. To svakako daje ovoj zbirci ton i „težinu“.

Željka Barić rođena je 25. prosinca 1968. godine u Požegi. Osnovnu školu završila je u Kutjevu, a srednju školu završila u Požegi. Danas sa suprugom i s dva sina živi i radi u Dvoru, u Sisačko-moslovačkoj županiji.                                   

Izvori: