Živa knjižnica djeluje kao i svaka druga knjižnica; jedina razlika je što su knjige ljudi, koji ne samo da informiraju, već mogu odgovarati na pitanja te ih postavljati i tako i same steći nova znanja.

U Živoj knjižnici čitatelji pomoću kataloga živih knjiga odaberu i 'posuđuju' knjigu na ograničeno vrijeme te je nakon čitanja (razgovora koji traje otprilike 30 minuta) “vraćaju na policu knjižnice”.

Neposrednim, otvorenim i prijateljskim razgovorom između čitatelja/čitateljica i živih knjiga na inovativni način se mijenjaju dotadašnji stavovi, smanjuju negativne tenzije te jača empatija prema drugima i drugačijima.

Zvuči zanimljivo i želite sudjelovati?

Odlično! 

Traže se predstavnice i predstavnici različitih etničkih i rasnih skupina, seksualnih i rodnih manjina te njihovi roditelji, osobe s različitim invaliditetom, beskućnici i beskućnice, stranci, koji (privremeno ili već duže vrijeme) žive u Hrvatskoj, roditelji djece s poteškoćama u razvoju, albino osobe…svi oni koji se prepoznaju i voljeli bi obogatiti našu knjižnicu svojom životnom pričom.

Za odabrane volonterke/volontere pripremit ćemo zajednički jednodnevni trening (u subotu, 10. listopada u 10 sati, u prostorijama Gradske knjižnice Rijeka - Kreativni laboratorij, Dječji odjel Stribor, Trg 128. brigade Hrvatske vojske 6), gdje će dobiti sve informacije o njihovoj ulozi i očekivanjima. Nakon toga sudjelovat će u dvije žive knjižnice: prva će se održati za učenice/učenike Učeničkog doma Podmurvice Rijeka u prvoj polovici listopada, a druga će se održati 21. listopada 16 - 20 sati u Narodnoj čitaonici u Rijeci te će biti namijenjena široj javnosti.

  • Ako želite čitati "žive knjige", dođite u Narodnu čitaonicu 21. listopada, u terminu 16 - 20 sati.  

Proširite svoje vidike, upoznajte nove ljude, preispitajte svoja uvjerenja i prevladajte predrasude!

Dođite u ŽIVU KNJIŽNICU!

U ovoj knjižnici, knjige su pripadnici i pripadnice ranjivih skupina s kojima možda nikada nisi imao/imala priliku razgovarati. Predstavnici različitih etničkih i rasnih skupina, osobe s invaliditetom, pripadnici seksualnih manjina, beskućnici, azilanti... Izbor je na vama – sami birate što želite pročitati.