U petak, 18. svibnja u 17.30 sati u Ogranku Trsat održat će se predstavljanje jedinstvenog izdanja - nedavno objavljenog izbora iz dnevnika znanstvenice i pjesnikinje Divne Zečević, koji je pisala od 1961. pa skoro do pred svoju smrt 2006. godine.

Zbirka zapisa, naslovljena Život kao voda hlapi, objavljena je u izdanju nakladničke kuće Disput, a zapise je izabrala i priredila Marija Ott Franolić, kojoj će se u predstavljanju izdanja u Ogranku Trsat pridružiti i Brigita Miloš iz Centra za ženske studije pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci i prevoditeljica i teoretičarka Anda Bukvić Pažin.

Ova zbirka, koju su mediji prozvali "pravim izdavačkim poduhvatom" (Novi list, 2018.), donosi zapise probrane među gotovo šest tisuća dnevničkih stranica, te pruža neponovlji uvid u život Divne Zečević, koja je svim zaljubljenicima u književnost posebno značajna po svojoj profesionalnoj usmjerenosti na fenomen usmene i pučke književnosti. Kroz njezin život pruža nam se i pogled na široki raspon političkih i društvenih područja na našem području kroz pet desetljeća obuhvaćenih dnevnikom.

Štoviše, vrijednost svojih dnevničkih zapisa mjerila je time ima li u njima ikakvih začetaka pjesme. Dnevnik je isto tako njezino mjesto iskrenog otpora: autorica se u njemu buni protiv nepravdi, vlastitih i tuđih nemogućnosti, a dnevnik se pretvara u ring u kojem odmjerava snage s društvom i njegovim mehanizmima u koje se gotovo uopće nije uklapala.
(Marija Ott Franolić)