U utorak 10. lipnja u 18.30 u Kreativnom laboratoriju Gradske knjižnice Rijeka održat će se otvorenje izložbe ručno izrađenih slikovnica pod nazivom Povijest umjetnosti kroz slikovnice. Autori izložbe su učenici trećih razreda Prve riječke hrvatske gimnazije.

Riječ je o rezultatima projekta koji su učenici Prve riječke proveli u drugom polugodištu trećeg razreda pod mentorstvom profesorice Dajane Rosatti. Zadatak učenika bio je iz lepeze nastavnih jedinica iz predmeta likovna umjetnost za treće razrede izabrati razdoblje, umjetnika ili pak jedno umjetničko djelo i to prikazati slikovnicom na način primjeren djeci i odraslima. Dobiveni rezultati u obliku slikovnica – ručnih radova iznenadili su i samu profesoricu koja je zajedno s knjižničarkom Sandrom Vidović odlučila radove pokazati široj publici.

slikovnicaprhg2

Radovi su šareni - i tematikom i sadržajem i izvedbom. Nađe se tu svega i svačega: od priča iz baroka, preko slavnog talijanskog slikara i kipara Giotta, do priča o katedrali Notre Dame. Kroz jednu od slikovnica možete prošetati i gradom na Rječini, dok je glavni lik priče ni manje ni više no riječki gradonačelnik… Od likovnih tehnika i materijala koristili su doslovno sve i svašta; drvene daščice, kartonske kutije, svilene vrpce… Neki su čak tiskali pečate slavnih obitelji u vosku.

slikovnica prhg1

Ako vas imalo zanima povijest umjetnosti na način kako je vide srednjoškolci, dođite, naučite ponešto i zabavite se s njima. Oni su se zabavljali radeći svoje radove, a kako sami kažu: „Nema ništa ljepše nego kad se iz znanja rodi priča, a spojem priče, ideje i slike nastane čarolija“.  Ako ne vjerujete, dođite i sami se uvjerite!

Izložbu u izlozima Kreativnog laboratorija možete razgledati tijekom cijelog ljeta! Krenete hodnikom prema Striborovim vratima i pogled nadesno!