U utorak 19. 10. u 18 i 30 sati u Središnjem odjelu Filodrammatica bit će održano predstavljanje knjige Predskazivač 3 Sonje Smolec. 

Rezervacije mjesta na susretima su obvezne i primaju se na mail prijave.programi@gkri.hr

Znanstveno-fantastični romani Predskazivač (projekt A.N.R.A.D.) i Predskazivač 2 (Prijatelj) dio su istoimene trilogije književnice Sonje Smolec. Sonja Smolec u romanu problematizira u našoj književnosti slabo ili nikako dosad beletriziranu temu genetskog inženjeringa. Roman je dvodijelno strukturiran pri čemu jedna fabularna linija prati sudbinu mladog znanstvenika Ivora koji obolijeva od inačice Alzeheimerove bolesti, a od koje ga kolegica znanstvenica uspijeva izliječiti uz pomoć intervencije u gensku strukturu. Međutim, to uzrokuje nenadane posljedice koje se odražavaju kako na Ivoru, tako još i više u budućnosti na Ivorovu sinu Marku (glavnome protagonistu drugog fabularnog tijeka) koji kao rezultat genetičkog inženjeringa, a posredstvom očevih naslijeđenih gena ovladava sposobnošću predviđanja budućnosti. Ovoga puta autorica nam dolazi s trećim nastavkom. I bez spoilera. :) 

Sonja Smolec (rođena 1953. u Puli, Hrvatska) hrvatska je književnica i pjesnikinja. Od 1956. do 1985. živjela u Zagrebu, a trenutno živi u Velikoj Gorici. Počevši pisati još u ranoj dobi, Sonja Smolec gaji interes kako za pisani oblik tako i za slikarstvo. Kao učenik osnovne i srednje škole, bila je aktivna u vannastavnim programima kao učenički predstavnik školske knjižnice. Osim toga, njeni radovi povremeno su objavljivani u školskim časopisima. Bila je članicom likovne grupe '69 ", ali se zbog obiteljskih obveza nije više mogla ozbiljnije posvetiti i slikarstvu. Priče iz knjige Tajna ima krila, Div i Snježana, dramski su obrađene i izvedene na Prvom programu Radio Zagreba, Obrazovni program, u izvedbi poznatog hrvatskog glumca Pere Kvrgića i članova Dječjeg kazališta iz Zagreba. Priče Renata i Helena emitirao je Hrvatski katolički radio, a Priče za laku noć HRT. Urednica je nekoliko knjiga poezije domaćih i inozemnih autora. Članica je Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade [1] , Društva hrvatskih književnika, Svjetske udruge pjesnika (WPS), Udruge Jutro poezije.

Godina-citanja-2021_big_banner_thumb_embed_full