Svečanošću u Domu kulture – Kino domu Vrbovsko u utorak, 23. rujna ove godine obilježit ćemo prvi dan jeseni i deset godina krstarenja te naše najmlađe knjižnice na kotačima brdsko-planinskim područjima Županije.

Točnije, obilježavat ćemo mi tu lijepu i okruglu godišnjicu sve do isteka ove godine, razasutim programskim minijaturama po mjestima diljem linije našeg Županijskog bibliobusa. Bit će tu svega, za svakog pomalo. Rashitat ćemo sne u prekrasnom ambijentu Kaštela Drivenik pod zvijezdama već ovaj petak, 19. rujna u 19 sati. Putovati s izložbom Knjiga svima! Knjigom do svih! - prvo desetljeće Županijskog bibliobusa i njome krasiti izloge i dvorane kulture širom Županije. Ali više od svega skrivat ćemo se u bajkama i legendama našega kraja. S nama će biti: vile i patuljci, vilenjaci i coprnice, Pancikul, Malik i Polnoćnjak. I još mnoga, mnoga druga bića.

A neka od njih srest ćemo već u utorak u Vrbovskom. Od 10 do 12 sati lelujat će među nama na maloj pučkoj izložbi koju će izgraditi turističke zajednice s rute Županijskog bibliobusa, male i vrijedne učeničke zadruge osnovnih škola Gorskog kotara, udruge i pojedinci – vrijedne ruke našeg kraja. Uz mitska bića koja nam dolaze s Lujzijane (iz Osnovne škole Rudolfa Strohala Lokve), na otvorenom ćemo uživati uz Sretnu kućicu, igrokaz scenske družine OŠ Brod Moravice, uz zvuke heligonke Rajka Kovačića iz sela Močile pored Severina na Kupi, uz majstorsku partiju šaha s velikim figurama, brušenje žagi i lotanje rajngli brodmoravičkih pokućaraca, ravnogorske vunarice...

Knjižnica će predstaviti svoju Goransku policu, zavičajnu zbirku goranskih tema i autora, a majice s natpisom Čitanje punim gasom! 10 godina s vama obući će najvjerniji pratitelji našeg Županijskog bibliobusa.

Točno u podne Kino dom Vrbovsko ispunit će se do zadnjeg mjesta u napetom iščekivanju svečanog dijela programa.

Nakon pozdravnih riječi gradonačelnika Grada Vrbovskog Dražena Mufića, ravnateljice Gradske knjižnice Rijeka Gorane Tuškan Mihočić i župana primorsko-goranskog Zlatka Komadine, očekuje nas jedna mala filmska radost: vrijedna novinarska ekipa Kanala Ri u lipnju se uvukla u naše redove pa tragovima Županijskog bibliobusa, tik uz njegov auspuh, putovala idiličnim krajolicima, družila se s odanim malim i velikim bibliobusovim korisnicima, snimila mnogo oku i uhu ugodnih trenutaka. Sve to fino umontirano i glazbom popraćeno bit će premijerno pušteno na središnjoj svečanosti u Vrbovskom. Taj trenutak nestrpljivo čekamo!

U programu koji također nosi notu bajki i legendi sudjeluju Folklorna skupina Moravice, Dječji zbor i scenska družina OŠ Ivana Gorana Kovačića Vrbovsko, Scenska družina OŠ Rudolfa Strohala Lokve te Katja Šporčić i Nika Mlinac, učenice OŠ Brod Moravice. Katja i Nika šapnut će nam što se događa noću u bibliobusu dok svi mi spavamo te što su to Mrkaji – likovi zahvaljujući kojima je Nikin rad dobio prvu nagradu na natječaju kojim je delnička udruga Prepelin'c prikupljala zapise usmenih legendi našega kraja.

Kroz program će nas voditi dva mitska bića: Vesna Kurilić i Krešimir Špralja. Oboma su bajke, legende i knjižnica u krvi. Bez njih sve ovo ne bi bilo baš tako kako treba biti.

Naravno, ne zaboravljamo izložbu. Putujuću izložbu foto-uspomena koje govore o 10 godina suživota Županijskog bibliobusa s našim ljudima i krajevima. Izložba naziva Knjiga svima! Knjigom do svih!: prvo desetljeće Županijskog bibliobusa nakon svečanosti ostaje u Vrbovskom do 15. listopada.

A mi? Mi nastavljamo dalje, po šumama i gorama, uz obalu i po otoku, prema pubertetskim godinama bibliobusa. Punim gasom!  

Županijski 2