Amazon, najveća svjetska online trgovina knjiga u tiskanoj i elektroničkoj formi, odlučila je dodatno pojačati ponudu sadržaja za Kindle, a radi toga je stvoren Kindle World, pompozno opisan kao prva komercijalna platforma za tzv. fan fiction literaturu. Konkretno, riječ je o tome da obožavatelji na posebnoj platformi sami mogu objaviti djelo inspirirano tuđim radom, obično svjetskim uspješnicama te zadržati dio zarade.

No ono što na prvi pogled izgleda kao još jedna prilika pisanom stvaralaštvu, neobičan je spoj pokušaja komercijalizacije i kontrole nad nastalim sadržajem, na što su posebno burno reagirali sami ljubitelji fan fictiona. Naime, Amazon ne može i ne želi zanemariti već postojeća pravila o autorskim pravima, pa je moguće pisati i objavljivati samo djela koja se temelje na onim radovima za koja postoji dozvola vlasnika licence, radi čega je Amazon već postigao dogovor s nositeljima prava na Tračericu Cecily von Ziegesar, Slatke male lažljivice Sare Shepard  i Vampirske dnevnike Lise Jane Smith.

No to nije jedino ograničenje - Amazon zadržava pravo brige o kvaliteti sadržaja, što u kombinaciji sa zabranom seksualno eksplicitnih radova znači da neće svako djelo biti dopušteno. To je posebno zanimljivo jer su obožavatelji, s obzirom na nedostatak homoseksualnih likova u popularnoj literaturi ili serijama, često stvarali radove u kojima su npr. kapetan Kirk i Spock ljubavnici! Iako ne sumnjamo da će Amazon u dogovorima s izdavačima, a posebno s Hollywoodom, pronaći način monetizacije, ostaje činjenica da svijet takvog izdavaštva neće zaintrigirati veliki broj obožavatelja koji najveći užitak nalazi upravo u neograničenoj slobodi pisanja i besplatnom dijeljenju. 

Za kvalitetniju prosudbu ideje i sami pročitajte Amazonovu objavu za medije i proučite samu platformu

Fotografije: Ilustracija/Vampirski dnevnici