Projekt Antologije krijumčarenja, čiji je nositelj MMSU, zamišljen je kao kombinacija simpozija i izložbi koje će se sukcesivno događati u Hrvatskoj, Italiji i Sloveniji. Uz izložbu održat će se i Tobacco Standard performans (24.10. u Terminalu), dodatna izložba Janez Janša, Janez Janša, Janez Janša (14.11. u Malom salonu), dvodnevni simpozij u Astronomskom centru u Rijeci (23. i 24.10.) te projekcija dokumentaraca u Art Kinu Croatia.

"Zanima nas krijumčarenje kao jedna od glavnih ekonomskih metoda preživljavanja u svijetu. Vodeći se idejom o načinima, vremenima i opstanku krijumčarenja kao nelegalne ekonomije na sjecištu mediteransko-alpske, slavenske i talijanske kulture, projekt je okupio tridesetak sudionika - umjetnika, povjesničara, etnologa, krijumčara i filozofa koji će nastupiti na izložbi i simpoziju te s nama podijeliti znanje i iskustvo o aktivnosti na raznim krajevima kontinenta", objašnjavaju organizatori.

Smuggling

Na službenoj internetskoj stranici nalaze se materijali prikupljeni s izložbi i simpozija u nastanku iz svih triju država te su opširnije predstavljeni sudionici i umjetnici, a predstavljeni su i znanstveni radovi koji se bave tematikom.

"Praksa krijumčarenja podataka, iskrivljavanje činjenica te preskakivanje iz zone istine u zonu laži doseže svoj vrhunac u dvadesetom stoljeću, uz pojavu medija", jedna je od zanimljivih teza koju pronalazimo na stranici, a koja ovu aktivnost prisutnu od početaka svijeta i ljudi, postavlja u vrlo moderan kontekst hiperpovezanosti.

Krijumčarenje u tradicionalnom smislu riječi pak uvijek je značilo nadoknađivanje, ali i preuzimanje kontrole unatoč ograničenjima koja vlast postavlja u obliku zidova, granica, zakona. Također uvijek pretpostavlja zavidnu dozu kreativnosti. Možemo dakle razgovarati o praksi koja svoje mjesto danas s pravom pronalazi u suvremenoj umjetnosti, povijesti, etnografiji i ima svoju kulturnu baštinu. Svaka od tih komponenti razložit će se i predstaviti u projektu, a u smislu vrste materijala sadržavat će dokumentarnost - fikciju - teorijsku interpretaciju.

Provjerite listu umjetnika-sudionika te listu govornika na dvodnevnom simpoziju u Astronomskom centru Rijeka.