Udruga "Kulturni front" za širu javnost pripremila je bogati prosinački književni program sa željom da u njemu svoju temu pronađu i najmlađi i najstariji. U nastavku donosimo popis događanja koji se kreće listati od sutra!

PANEL-DISKUSIJA „PISCI U DRUŠTVU“

Mjesto i vrijeme: utorak, 7. prosinca 2021. u 18:00, kavana Continental

Opis: Kakav je položaj pisaca u društvu, mogu li svojim djelovanjem utjecati na društvene promjene, te kakve je percepcija pisaca i književnosti danas? Što od njih očekujemo, s kojim problemima se susreću u svom stvaralaštvu, te kako izgleda budućnost književnosti? To su samo neka od pitanja na koja će pokušati odgovoriti Evelina Rudan, višestruko nagrađivana književnica i sveučilišna profesorica; Davor Mandić, književnik, pjesnik i novinar, te Davor Grgurić, književnik, radijski novinar i predsjednik riječkog ogranka Društva hrvatskih književnika.

Panel-diskusija održava se u sklopu projekta Opatija Coffeehouse Debates koji se već niz godina bavi promicanjem deliberativne građanske kulture i kritičkog mišljenja. Organizatori iz Udruge "Kulturni front", Filozofskog fakulteta u Rijeci i Amadria park hotela pozivaju sve zainteresirane da se pridruže raspravi u ugodnoj atmosferi Kavane Continental, te da se uz čaj, kavu ili kuhano vino posvete zanimljivim umjetničkim temama. Za sve koji ne budu u mogućnosti doći, bit će osiguran i live-stream kojemu će se moći pristupiti s društvenih mreža projekta Opatija Coffeehouse Debates.

CHD Kavana Continental_adobespark

PREDSTAVLJANJE KNJIGE FITNESS I NAPOLITANKE MATEJE KLEMENČIĆ

Mjesto i vrijeme: petak, 10. prosinca 2021. u 18:00, Udruga Kulturni front, M. Tita 42

Opis: Fitness i napolitanke mlade autorice Mateje Klemenčić autobiografska je knjiga koja potiče zdrav odnos prema hrani i vježbanju, prihvaćanje vlastitog tijela te razvijanje ljubavi prema sebi nezavisno o vanjskom izgledu. Autorica u njoj progovara o svom osobnom iskustvu borbe s poremećajem u prehrani te nastoji pomoći svima koji se nalaze u sličnoj situaciji. Njezina je knjiga nastala s namjerom da svojim iskustvom i uvidima potakne druge da svoje tijelo prestanu doživljavati kao izvor srama, nezadovoljstva i neispunjenih očekivanja te da fokus preusmjere na vrijednosti koje nisu povezane s tjelesnim karakteristikama i tipiziranim standardima ljepote.

Knjiga Fitness i napolitanke izašla je na jesen 2021. u nakladi Alegria knjige te je ovo njezina prva promocija u Hrvatskoj. Predstavljanje će se održati u sklopu Književnih večeri u udruzi „Kulturni front“ (Maršala Tita 42), uz pokroviteljstvo Grada Opatije. Uz Mateju Klemenčić, predstavit će je i suradnice Barbara Tolić i Željka Jeličanin, autorice popularnog bloga Književne kritičarije te voditeljice edukativne online platforme Hrvatski za svaku upotrebu.

Organizatori napominju kako je za ulazak u prostor udruge potrebno je predočiti Covid potvrdu te se u zatvorenom prostoru preporuča nošenje maski. Za one koji nisu u mogućnosti prisustvovati uživo, predstavljanje će se prenositi putem live-streama na Youtube kanalu i društvenim mrežama udruge Kulturni front.

Fitness i napolitanke_adobespark

PREDSTAVLJANJE SLIKOVNICE GRICKONJA UŽASA

Mjesto i vrijeme: utorak, 14. prosinca 2021. u 18:00, Udruga Kulturni front, M. Tita 42

Opis: Bliže nam se blagdani, a s njima i čarobno vrijeme druženja, zabave i slatkiša, pa se tako u Kulturnom frontu sprema večer puna pričanja, maštanja i likovnog stvaranja. Nagrađivani riječki pisac Zoran Krušvar i mlada vizualna umjetnica Ivana Babić na interaktivan će način predstaviti svoju svježe otisnutu slikovnicu Grickonja užasa. U ovoj duhovitoj pripovijesti čupavi vanzemaljac Grickonja upoznaje svijet zemaljskih kolača te uči o posljedicama neumjerenog uživanja u slasticama, ali i važnosti međusobnog pomaganja.

U drugom dijelu večeri članice udruge Kulturni front održat će kreativnu radionicu u kojoj će djeca osmisliti vlastitu priču i uz pomoć raznovrsnih materijala složiti svoje ideje u knjigu. Kako se čuje kiša, kako miriši buket cvijeća, kakvo krzno ima naše čudovište iz snova? I koje nas to pustolovine čekaju ako zajedno s njim zakoračimo u svijet mašte? Sve će to mališani otkriti u taktilnoj slikovnici koju će sami izraditi i na kraju večeri ponijeti kući.

Kreativna večer namijenjena je djeci vrtićkog, predškolskog i ranog školskog uzrasta te njihovim roditeljima, a održat će se u prostoru udruge Kulturni front u Opatiji (Maršala Tita 42) pod pokroviteljstvom Grada Opatije. Sudjelovanje je besplatno, a zbog ograničenog broja posjetitelja, organizatori mole sve zainteresirane da prijave svoj dolazak na mail udruga.kulturnifront@gmail.com. Ulazak u prostor udruge moguć je uz predočenje Covid potvrde te se u zatvorenom prostoru preporuča nošenje maski.

Grickonja uzasa vizual web_adobespark

PREDSTAVLJANJE ZBIRKE PRIČA DECAMERON 2020

Mjesto i vrijeme: utorak, 21. prosinca 2021. u 18:00, Udruga Kulturni front, M. Tita 42

Opis: Nakon što je prethodne godine niz autorica i autora iz cijele Hrvatske sudjelovao u online književnom događanju Decameron 2020 – priče iz karantene, ove je zime popularna zbirka priča dospjela u tisak. Inicijativu su pokrenule književnice Vesna Kurilić, Antonija Mežnarić i Ana Cerovac, a nakon što je knjiga izašla u elektroničkom obliku, došlo je i do tiskanog izdanja. Riječ je o prvoj publikaciji u nakladi Udruge Kulturni front koja će biti predstavljena u druženju s autorima. Zbirka se sastoji od 52 priče, pisane na različite preporučene teme poput: „Ljubav u doba korone, U svemiru nitko ne čuje kad kašlješ, Junaci našeg doba, Vidanje i vidarsko prigovaranje“ te je obuhvatila autentično umjetničko iskustvo iz vremena pandemije.

Decameron 2020_adobespark

Udruga Kulturni front bavi se organiziranjem raznih kulturnih sadržaja za mlade, ali i širu publiku s područja Opatije, Rijeke i okolice. Njezini najpoznatiji projekti su panel diskusije i predavanja mladih znanstvenika u sklopu Opatija Coffeehouse Debates, programi za djecu i mlade, te popularni festival fantastike i znanstvene fantastike Liburnicon.