Nakon Juliana Henriquesa koji je predstavio ideju soničnog tijela i njegovog značenja za umjetnost i znanost, Chris Torch, osnivač švedskog Interculta - nezavisne jedinice za produkciju i podršku kulturne aktivnosti u Stockholmu, pojasnit će pojam nužnosti kulture u petak, 8. studenog s početkom u 10.30 sati, u prostoriji 207 Filozofskog fakulteta u Rijeci. 

"Cilj Intercultove umjetničke produkcije, stvaranje je okvira za povezivanje kultura i omogućavanje njihove interakcije. Također, cilj im je poticanje javne rasprave o problemima socijalne integracije, multikulturnih identiteta i urbane regeneracije", objašnjavaju organizatori u službenoj najavi.

plakat_komad

Prioritet broj 1, prema Torchu, je aktivna participacija građana u kulturi, ne samo kao gledatelja ili posjetilaca, već kao angažiranih stvaraoca. Nadalje, kultura bi trebala postati važan aspekt pri pokretanju ostalih građanskih inicijativa bilo da se radi o obrazovanju, arhitekturi, odnosima s javnošću. Kultura integrirana u društveni i politički razvoj i život. To se može postići stvaranjem zajedničkog narativa u kulturi te stvaranjem zajedničkog prostora, svojevrsne platforme za proizvodnju kulture, tvrdi Torch. Oni koji bi nas trebali voditi kroz taj proces poput šamana su - umjetnici. Dok je danas sva kulturna djelatnost fragmentirana i svi djelatnici u kulturi funkcioniraju poput odvojenih otočića, Torch vidi budućnost kakva će ih uzdrmati. No, ovo se tiče svih članova društva kao kolektiva. Ljudi danas biraju ne glasovati i ne sudjelovati. Vidljiv je oblak apatije, ksenofobije, introvertiranosti koji se nadvija nad onima koji su jednostavno - odustali. Zadaća kulture je da promijeni takav stav građana i ponudi im alternativu, stup za kojeg će se pridržati. Otud njezina nužnost. Torch vjeruje da za postizanje takvog cilja treba kontinuirano ulagati u animatore kulture, kulturne centre i ustanove. 

Osim umjetničkom produkcijom Interculta, Chris se bavi kazalištem, glumom, kazališnim menadžmentom, proizvodnjom i javnim govorom. Također, suosnivač je udruge Theorema, za promicanje rada mladih istočnoeuropskih umjetnika. 

Pogledajte video intervju s Chris Torchom povodom festivala Denkfest 2011. godine. Posjetite i službene stranice Interculta