Četvrti po redu Festival suvremenog plesa i novog cirkusa održat će se od 4. do 20. listopada u Rijeci. U sklopu festivala Periskop održat će se radionica plesne kritike Kritički o plesu na kojoj će polaznice/i, pod mentorstvom Ivane Slunjski, s teorijskog i praktičnog aspekta učiti o i razmatrati ples i plesnu kritiku. Radionica je besplatna, a prijave se zaprimaju do 5.10.2019. na mail festival.periskop@gmail.com. Održavat će se od 10.10 - 20.10.2019. od 18 do 20 sati.

Radionica Kritički o plesu namijenjena je potencijalnim plesnim kritičarima/kama i postojećim autorima/cama u usponu koji će se za njezina trajanja pobliže upoznati s posebnostima plesne umjetnosti i plesnim kontekstom, razvijati analitički pristup gledanju predstava i vještine kritičkog pisanja. Radionicom će se obuhvatiti i teorijski i praktični aspekti, i s obzirom na ples i s obzirom na plesnu kritiku. Polaznici/e će dobiti uvid u teme koje su nezaobilazne svakome tko se susreće s pisanjem o plesu – kako tumačiti scensko znakovlje i pokret, kako tijelo u konkretnome izvedbenom kontekstu proizvodi značenja, kako se odnositi prema tijelu koje mogućnostima i/ili izgledom izmiče uobičajenim predodžbama o plesu i plesaču, kako razmatrati plesne citate i relacije recentne produkcije s plesnim klasicima i drugim umjetnostima itd.

Bit će riječi o različitim vrstama kritičkog pisanja, mogućnostima kritike s obzirom na elektroničke medije, važnosti kritičkog mišljenja danas, nužnim elementima kritičkog teksta, nužnosti i važnosti argumentacije kritičkog stava. Svladavat će se i praktični zadaci – usmjeravanje pozornosti na određeni segment predstave tijekom gledanja, postavljanje okvira za interpretaciju, povezivanje različitih elemenata koji se pojavljuju tijekom analize, podupiranje teza viđenim. Od polaznika/ca se očekuje da aktivno sudjeluju u analiziranju predstava koje će se tijekom festivala gledati te da nakon završetka festivala napišu minimalno jedan kritički tekst koji će potom biti objavljen na radioničkom blogu. Radionica je besplatna, a polaznicima/cama će biti osigurane besplatne ulaznice.

Radionicu će voditi plesna kritičarka i teoretičarka Ivana Slunjski, koja je uređivala časopis za plesnu umjetnost Kretanja.

Radionica je ponajprije usmjerena polaznicama/ima od 20 do 30 godina, ali otvorena je svima zainteresiranima za ples i kritičko promišljanje predstava.

Prijava na radionicu treba sadržavati:

– ime i prezime, kontaktne podatke (e-adresa, broj mobitela)

– rečenicu-dvije o sebi (do 600 znakova)

Radionica je besplatna. Prijave se zaprimaju na e-adresu festival.periskop@gmail.com do 5. listopada 2019. ili do popunjavanja radionice. Radionica je ograničena na 10 polaznika/ca.

Više info o radionicama i programu festivala na www.periskopfestival.com.

◐ Organizator: Prostor Plus
◐ Partner: Hrvatski kulturni dom na Sušaku
◐ Pokrovitelji: Ured za kulturu Grada Rijeke, Ministarstvo kulture RH, Primorsko-goranska županija

Udruga Prostor Plus korisnica je institucionalne Zaklade Kultura nova. Prostorima Filodrammatice, Marganova i Palacha upravlja SU Molekula.