Hrvatsko društvo pisaca krajem ovog tjedna (26. - 28. rujna 2013.) organizira književni festival Književna karika/Literature Link koji će se održati u tri hrvatska grada, i to u Puli, Rijeci i Zagrebu.

Zemlja partner su Sjedinjene Američke Države, a na festivalu sudjeluju pisci, urednici, izdavači i kritičari iz SAD-a i Kanade te njihove kolege i kolegice iz Hrvatske. Program prvog LitLink festivala orijentiran je na SAD i Kanadu i u prvom će izdanju ugostiti tri američka autora visoke književne kvalitete.

U American Corneru u Sveučilišnoj knjižnici u Rijeci program LitLink festivala održava se u petak 27. rujna od 16,00 do 16,45 u dvorani Izložbe glagoljice, a gostuju američki književnici Elianna Kan i Ernesto Estrella s temom "Biti pisac u SAD-u/Iskustvo objavljivanja stranih i američkih autora u SAD-u".

Isti dan, s početkom u 20,00 sati, u Riječkom astronomskom centru bit će razgovor s Gastonom Bellemareom o temi: Što je festival?, a nakon njega svoje će radove čitati Tea Tulić, Tao Lin, Bekim Sejranović, Buzz Poole, Drago Glamuzina, Heidi Julavitis, Nikola Petković, Ernesto Estrella i Vedrana Rudan.

LitLink festival nastavlja se na HDP-ov festival Književnost uživo – no uz novo ime i koncepciju. Festival će u svakom izdanju, uz pisce iz Hrvatske, predstavljati jednu zemlju partnera.

U cilju stvaranja književnih veza festival će ugostiti, uz autore ciljanoga jezika, i urednike/izdavače/kritičare/književne agente koji iskažu interes za hrvatsku književnost i kulturu. Stoga se od festivala očekuju i povratni efekti u smislu promocije ili plasmana hrvatske književnosti u zemlji (jeziku) partneru.

Ulaz je na sva događanja slobodan.

Festival organizira Hrvatsko društvo pisaca, a koncepciju festivala osmislio je Robert Perišić.

Više o Festivalu može se saznati na njihovoj Facebook stranici: http://on.fb.me/1b6RJ5P

Program prvog LitLink festivala orijentiran je na SAD i Kanadu. Književna karika ili LitLink festival u prvom će izdanju ugostiti tri američka autora visoke književne kvalitete.

Polovica gostiju aktualni su sudionici s njujorške scene, a dio urednika/izdavača do sada je objavio hrvatske autore na engleskom (Dalkey Archive Press, Black Baloon Publishing itd.).

Od domaćih autora u ostatku programa sudjelovat će Olja Savičević- Ivančević (u pripremi je englesko izdanje), Daša Drndić (objavljena knjiga u Engleskoj), Zoran Ferić (objavljena knjiga u SAD), Robert Perišić (objavljena knjiga u Engleskoj i SAD), Marinko Koščec (objavljena knjiga u Engleskoj), Ivana Simić Bodrožić, Damir Karakaš, Gordan Nuhanović (objavljena knjiga u SAD) i Edo Popović (objavljena knjiga u SAD).