Festival europske kratke priče, najstariji europski festival posvećen ovoj književnoj formi, u svom četrnaestom izdanju dovodi preko trideset kratkopričaša i kratkopričašica na desetak zagrebačkih i riječkih lokacija. 

Riječki program se održava 3. i 4. lipnja u Palachu, Ex librisu te Dnevnom boravku.

Na Festivalu će nastupiti brojni strani i domaći autori i autorice koji su na različite načine vezani uz Novi kontinent, među kojima su i nagrađivani španjolski pisac Harakaitz Cano, Álvaro Enrigue, meksički književnik koji je proglašen jednim od najutjecajnijih suvremenih pisaca koji pišu na španjolskom jeziku, Fernardo Iwasaki, peruansko-španjolski pisac, esejist i povjesničar, meksička književna zvijezda Valeria Luiselli, hrvatsko-kanadski autor Josip Novakovich, finalist nagrade Man Booker International, Santiago Roncagliolo, peruanski književnik, scenarist, prevoditelj i novinar te američka spisateljica Lionel Shriver, najpoznatija je po međunarodnom bestseleru We Need to Talk About Kevin, koji je prije nekoliko godina premašio granicu od milijun prodanih primjeraka, a po njemu je i snimljen istoimeni nagrađivani film redateljiceLynne Ramsay.

Uz strane goste, FEKP podržava i domaće kratkopričaše pa u ovogodišnjem programu svoje priče čitaju i o Amerikama raspravlja devetnaest domaćih autora, od kojih u Rijeci nastupaju Daša Drndić, Zoran Ferić, Enver Krivac, Davor Mandić, Nikola Petković i Tea Tulić.

Članovi čitateljskih klubova GKR raspravljaju s autorima 

Nema dobrog slavlja čitanja i knjige bez čitateljskih klubova. Tako će se naš mješoviti čitateljski klub 3. lipnja s početkom u 17 sati u kafiću Dnevni boravak susresti s Davorom Mandićem i razgovarati o njegovoj knjizi "Valjalo bi me zamisliti sretnim" te nagrađivanim hrvatsko-kanadskim književnikom Josipom Novakovichem koji će govoriti o neobjavljenoj knjizi koju su članovi dobili u pdf-u. Susret će moderirati Željka Horvat Čeč, a članovi čitateljskih klubova naše knjižnice pokrenut će raspravu s autorima. Naravno vrata rasprave i susreta su otvorena svim znatiželjnicima...