U organizaciji programa Public Libraries 2020 i pod kapom Europskog tjedna programiranja u Europskom parlamentu u Bruxellesu održava se dvodnevna (18. i 19. 10.) izložba “Generation Code: Born at the Library”.

Riječ je o izložbi vrlo intrigantnog sadržaja koja predstavlja primjere dobre prakse iz knjižnica diljem Europe, a u kojima se upravo odvija evolucija misija, vizija i sadržaja djelovanja. Izloženi primjeri kreću se u rasponu od 3D printanja preko holograma i robota do virtualne stvarnosti, a sve predstavlja tek zametak stvaranja dodatnih usluga temeljenih na novim tehnologijama.

12

Izgradnja knjižnica uvijek je dobra investicija. Ekonomski učinci vidljivi su i u omogućavanju obrazovanja građana, što je nužno u društvu znanja i kreativnim industrijama. A europsko društvo oduvijek se temelji na pismenosti i razini obrazovanja.” istaknuo je povjerenik Europske komisije Tibor Navracsics, objašnjavajući na otvorenju izložbe ekonomske učinke javnih knjižnica.

Povjerenik i princeza Laurentine Brinkhorst u razgovoru su se dotakli i potrebe za paralelnim postojanjem fizičkih i virtualnih knjižnica jer "zajednice nisu virtualne nego stvarne", a građanima je nužno omogućiti javne prostore za direktnu komunikaciju.

Zastupnici Europskog parlamenta dotakli su se predstojeće reforme zakonodavstva o autorskim pravima. “Treba se čuti glas knjižnica kako bi se osigurao slobodan pristup izvorima znanja diljem EU-a.”, zaključeno je.

Hrvatsko knjižničarsko društvo u razgovoru s europarlamentarcima koji je na rasporedu za srijedu 19. 10. predstavlja Gorana Tuškan, knjižničarka Gradske knjižnice Rijeka.

14718597_1292078490822484_3512055210192888875_n