Spomen Škurinja ne izaziva previše asocijacija - zgrade, asfalt, trgovine… Ipak, grupa škurinjskih građana organizirana u inicijativu naziva Škurinjski susjedi misli potpuno drugačije.

Upravo iz tog razloga pokrenuta je akcija Adria(foto)mont, kojom se svi građani Rijeke pozivaju na pronalaženje i slanje fotografija koje prikazuje značajne dijelove i trenutke škurinjskog života - npr. izgradnju naselja između 1975. i 1985. godine, rad u Adriamontu (poduzeću koje je slagalo betonske blokove korištene za izgradnju), Riječkoj tvornici konopa (tradicionalna riječka industrija povezana s pomorstvom koja paradoksalno nakon dolaska u novu tvornicu na Škurinju klizi u propast), život građana na ulici, školi, crkvi, igralištima… Sam naziv akcije pruža asocijaciju na specifično poduzeće koje je inovativnom tehnologijom gradilo naselje, a na čijem se području danas nalaze garaža autobusa i trgovina automobila.

Stvorit će se tako posebna zbirka fotografija koja će pokazati i sačuvati vitalnost života, energiju građana, povijest koja je u vrlo kratkom roku nastala i nestala… Starima će to biti nostalgično putovanje, a mladima novo i egzotično otkriće.

Fotografije se šalju na mail skurinjskisusjedi@gmail.com ili na Facebook-stranicu.

Posebno je zanimljivo istaknuti da će najzanimljivije fotografije biti izložene na posebnoj izložbi u jednom škurinjskom stubištu odnosno portunu. Naime, na Škurinju je posebno uočljiv i problematičan izostanak stvaranja i ulaganja u pravu javnu društveno-kulturnu infrastrukturu i tim činom će se skrenuti pažnja na problem, ali pokazati i da prostori od kojih to ne očekujemo mogu imati potpuno drugačiju ulogu.

“Škurinjski susjedi” tvrde da im nije namjera  baviti se previše prošlošću, već budućnošću naselja i stanovnika. Na svojoj Facebook-stranici ističu tako da je cilj problematizirati razvojna pitanja područja Škurinja, pitanje mogućnosti nastanka i razvoja lokalnih poduzetničkih i obrtničkih inicijativa, tematiziranje održivog razvoja, novo osmišljavanje uloge džepova neizgrađenih zona i okolnih brdskih zelenih područja, nastanak kulturno-društvene infrastrukture i programskih sadržaja tijekom cijele godine...

Angažiranim građanima ostaje samo poželjeti sreću i pružiti podršku.

Fotografije: Snijeg na Škurinju osamdesetih godina