Ovaj tjedan se proširila vijest da je Hrvatska enciklopedija postala dostupna potpuno besplatno svima s vezom na internet. Drugim riječima, Hrvatska enciklopedija ušla je u digitalno doba i stala bok uz bok Wikipediji. I dok je Wikipedija više nalik vodiču za autostopere kroz galaksiju, Hrvatska enciklopedija klati prema drugom kraju spektra pouzdajući se u tvrde provjerene činjenice. Kamen temeljac znanja o Hrvatskoj na koje se možemo sa sigurnošću osloniti u trenucima pomućenosti. I tako treba i biti.

Osim što iza njenog sadržaja stoje neupitni stručnjaci i što je mrežno izdanje obogaćeno s oko 1.500 do 2.300 članaka (ovisno koji se izvor konzultira) kojih nema među 70.000 članaka u tiskanom izdanju, Hrvatska enciklopedija omogućila je korisnicima i interakciju s uredništvom. Tako je moguće ispod svakog članka napisati i poslati komentar za koje se urednici nadaju da će "pridonijeti poboljšanjima i ispravcima netočnosti, ali i dati povoda za pisanje novih članaka." Intencija je da korisnici postanu i suradnici što je nalik ideji Wikipedije. Također je važno istaknuti da je mrežno izdanje povezano s ostalim mrežnim izdanjima Leksikografskog zavoda, pa tako natuknica "film" upućuje na to da je ta natuknica u Istarskoj enciklopediji, Filmskom leksikonu i Enciklopediji Miroslava Krleže.

Istovremeno s objavom vijesti o mrežnom izdanju Hrvatske enciklopedije, predstavljen je i novi dizajn Proleksis enciklopedije. Osim Proleksis enciklopedije na mrežnim stranicama Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža možete zaviriti i u lijepo dizajniran mrežni portal Hrvatska, zemlja i ljudi objavljen povodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju, a koji je čitljiv na engleskom i francuskom jeziku.

Za kraj treba spomenuti da se na internetu još od 2009. nalazi i Portal znanjaa sadrži ranija izdanja Leksikografskoga zavoda koja su još uvijek aktualna. Na portal će se u skoroj budućnosti postaviti i Medicinski leksikon te Filmska enciklopedija.