Hrvatska mreža volonterskih centara (HMVC) organizira 3. kampanju pod nazivom „Hrvatska volontira!“, kojom ukazuje na značaj volontiranja za razvoj suvremenog demokratskog društva u kojem svaki pojedinac ima pravo i odgovornost pružiti svoj doprinos i u kojem se takav doprinos cijeni.

Ove godine kampanjom se poručuje da u ulozi volontera svatko može biti superheroj jer čak i mali doprinos koji nije teško pružiti volontera može učiniti herojem u zajednici i za onoga kome pomaže.

Na Međunarodni dan mira 21. rujna veliki broj pojedinaca, udruga, institucija i tvrtki različitim društveno korisnim akcijama promovirat će volontiranje u svojim zajednicama. Kampanja se simbolično održava na Međunarodni dan mira jer je mir vrijednost koja za Hrvatsku ima posebno značenje i u čiju su promociju i zagovaranje uključeni brojni volonteri.

Zainteresirani građani mogu volontirati na brojnim aktivnostima koje će se organizirati na području grada Rijeke, Primorsko–goranske, Istarske i Ličko-senjske županije. Planirane aktivnosti mogu se pronaći na web-stranici SMART-a i portalu Volontiram Hrvatska, pozivom na telefon 051/332-750, e-mailom marta@smart.hr ili dolaskom u prostorije Volonterskog centra Rijeka, Blaža Polića 2/IV, Rijeka.

Podsjetimo, tijekom prošlogodišnjih kampanja održano je 296 volonterskih akcija na području cijele Hrvatske. Uz Zagreb, Rijeku, Split i Osijek volontiralo se i u Vukovaru, Đakovu, Kutini, Čakovcu, Sisku, Petrinji te Umagu, Puli, Senju, Makarskoj i brojnim drugim gradovima. Ukupno je sudjelovalo 4 172 volontera koji su dali 14 820 volonterskih sati u vrlo raznolikim aktivnostima – od rada u pučkim kuhinjama, s beskućnicima do pletenja ribarskih mreža, pružanja frizerskih usluga te osnovnoškolaca koji su ispisivali poruke mira.

Sudjelovanje u kampanji otvoreno je za sve u Republici Hrvatskoj, a za sudjelovanje je potrebno prijaviti se regionalnim i lokalnim volonterskim centrima (Split - Volonterski centar Udruge Mi, Volonterski centar Zagreb, Volonterski centar Osijek , Rijeka - Volonterski centar Udruge SMART i Volonterski ured Međimurja),

Povodom manifestacije Udruga SMART – Volonterski centar Rijeka će, u suradnji s Mjesnim odborom Drenova, Udrugama Dren i Zona 00, urediti okoliš Lokvice na Drenovi, za što postoji dovoljan broj volontera.

Suorganizator je na području Istarske županije Volonterski centar Istra.

TABLICA AKTIVNOSTI: