Iako je dobar dio javnosti često sklon razmišljati da knjižnice u svijetu ne pripadaju najvidljivijim elementima svakodnevice te da je to trend koji i mi trebamo slijediti, vrlo zanimljiva informacija stiže iz SAD-a, zemlje koja je do krajnosti dovela postojanje svih klasičnih elemenata konzumerističkog društva.

Naime, Justin Grimes, statističar u Institute of Museum and Library Services, koristeći se bazom narodnih knjižnica, izradio je mapu koja pokazuje njihovu rasprostranjenost. Utvrdio je tako da u SAD-u radi oko 17 000 knjižnica što je znatno više od broja podružnica Starbucksa (11 000) za koji se obično kaže da postoji na svakom uglu!

Grimes utvrđuje - prije  možemo reći da na svakom uglu postoji knjižnica nego Starbucks ili McDonald's kojih u SAD-u ima oko 14 000! O Grimesovom optimizmu možemo dvojiti jer u SAD-u djeluje cijeli niz restorana brze prehrane, pa je statistika u ovim omjerima malo varljiva, ali ipak je mapa kojom je prikazao raširenost knjižnica impresivna, stoga pogled na nju vrijedi svake utrošene minute.  

INTERAKTIVNA KARTA KNJIŽNICA U SAD-u