Jacqueline Woodson je američka autorica, rođena 1963. koja živi u Brooklynu, u New Yorku. Autorica je više od trideset knjiga, uključujući romane, poeziju i slikovnice.  Prvenstveno piše za mlade tinejdžere, ali piše i za djecu te odrasle. Jedna od najhvaljenijih njezinih knjiga je nagradama ovjenčan autobiografski roman “Brown Girl Dreaming” iz 2014. g.

 

Nagrada Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) je najveća svjetska nagrada za dječju književnost i književnost za mlade. Nagrada iznosi 5 milijuna švedskih kruna (oko $ 613,000 ili 500 000 Eura) i dodjeljuje se jednom godišnje jednom ili više laureata.

 

Iz obrazloženja povjerenstva:

„Jacqueline Woodson upoznaje nas s fleksibilnim mladim ljudima koji se bore za mjesto gdje bi ukorijenili vlastite živote. Jezikom laganim poput zraka, ona pripovijeda priče koje odjekuju bogatstvom i dubinom. Jacqueline Woodson uspijeva uhvatiti jedinstvenu poetsku notu u dnevnoj stvarnosti podijeljenoj između tuge i nade.“

 

Jacqueline Woodson često piše o tinejdžerima na prelasku iz djetinjstva u odraslo životno doba. Majstorska karakterizacija i duboko razumijevanje psihe adolescenta glavna su obilježja njezinoga rada. Njezine su knjige pisane u prvom licu, obično iz ženskog gledišta. Rasizam, segregacija, ekonomska nepravda, društvena isključenosti, predrasude i seksualni identitet su teme koje se ponavljaju. U siječnju 2018. imenovana je nacionalnom ambasadoricom za književnost za mlade u Sjedinjenim Američkim Državama.

 

„Važno je djeci pridržati zrcalo da vide kako je njihovo iskustvo legitimno. Suviše često takvih zrcala za njih nema“, kaže Woodson.

 

Autorski prvijenac Jacquelin Woodson 1990. bio je „Last Summer With Maizon“, prva knjiga iz trilogije o prijateljstvu između dvije djevojčice. „The Dear One“, priča o mladenačkoj trudnoći objavljena je iste godine. „After Tupac and D Foster“ iz 2008. g. priča je o značenju svega, o slobodi i shvaćanju da sve nije onako kako se čini. Strastvena i nagla poput munje, ljubav je portretirana u „If you come softly“ (1998.) U knjizi „Beneath A Meth Moon“ (2012.) petnaestogodišnja junakinja se mora suočiti s neugodnim sjećanjima kako bi prošlost ostavila  iza sebe i oslobodila se ovisnosti o drogama.

 

U knjizi „Brown Girl Dreaming“, memoarima slobodna stiha za koju je dobila prestižnu National Book Award, Woodson ne opisuje samo svoje djetinjstvo u Južnoj Karolini i New Yorku kasnije, nego rasvjetljava afričko-američku povijest. Mlada Jacqueline odrasla je u 1960-tima i 1970-tima, dekadama koje su u SAD-u označene prosvjedima za civilna prava, policijskom brutalnošću i nasilnošću. Detaljni opisi karaktera i okruženja u knjizi otkrivaju pogrešne pravce u društvu, ističući razlike među različitim grupama. Najnoviji roman Jacqueline Woodson „Drugi Brooklyn“ objavljen 2016. i nominiran za National Book Award  portretira fascinaciju i izazove odrastanja mlade djevojke u Brooklynu u 1970-tima.

 

Njezine su knjige prevedene na više od deset jezika. Mnogobrojna priznanja Jacquelin Woodson uključuju  nagrade Laura Ingalls Wilder Award, Los Angeles Times Book Prize  i Newbery Honor Awards.
Potpuni popis djela Jacqueline Woodson dostupna su na  www.alma.se [4]/en pod naslovom  “Laureates ».
Web-stranica autorice: www.jacquelinewoodson.com [5]         

Jacqueline Woodson nije još prevođena na hrvatski jezik a voljeli bismo da njezina djela budu dostupna i našim mladim naraštajima. Nadamo se da će nagrada ALMA 2018. nakladnicima biti poticaj u tome smjeru.

  

Nagrada Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) je najveća svjetska nagrada za dječju književnost i književnost za mlade. Nagrada iznosi 5 milijuna švedskih kruna i dodjeljuje se jednom godišnje jednom ili više laureata. Autori, ilustratori, usmeni pripovjedači i promicatelji čitanja valjani su kandidati za nagradu, koja je zamišljena za promicanje zanimanja za dječju književnost i književnost za mlade. UN-ova konvencija o dječjim pravima je u osnovi djelovanja nagrade Astrid Lindgren Memorial Award. Stručno povjerenstvo izabire laureata(e) među kandidatima koje nominiraju organizacije iz cijelog svijeta. Nagradu Astrid Lindgren Memorial Award osnovala je švedska vlada 2002. g. a administrira ju Švedsko umjetničko vijeće.

Izvor:

 

http://www.alma.se/en/