Trenutno se u Ženevi odvija Open Knowledge konferencija koju možete pratiti uživo na njenoj službenoj web stranici, a pokrivene su teme poput slobodnog protoka podataka, dostupnost znanja, uloge tehnologije, jednostavnijeg pristupa znanstvenoj literaturi, programskim kodovima, političkom programu te kulturnom nasljeđu. Raspravlja se, ukratko, o društvu slobodnih i transparentnih informacija.

Neki od govornika uključuju Jill Cousins iz projekta Europeana i Sarah Stierch iz Wikimedia fondacije. Nastupa i karizmatični profesor John Ellis iz CERN-a, predstavnici Creative Commons organizacije, kao i Svjetske banke te čitav niz aktivista koji djeluje s ciljem izgradnje otvorenijih sustava obrazovanja, ali i zdravstvenog te ekonomskog sustava na globalnoj razini.

Live stream svih osvrta, diskusija, predavanja može se pronaći ovdje.

U koja nova područja se uvlači ideja povećane transparentnosti podataka zbog dostupnosti novih tehnologija, na koji način ta promjena u konceptu utječe na stvarnu promjenu u dinamici – društva, zašto je važno da to prigrle i siromašnije zemlje te pogotovo - društvene institucije i organizacije, samo su neka od tematiziranih pitanja.

Svemir je već pun. Prepun programskog koda. Prepišemo li u njega sve što znamo, otvaramo čitavu novu dimenziju - dijeljenja, umnožavanja, umrežavanja informacija, a možda nam odjednom postane i manje tijesno.

Programsku knjižicu konferencije možete preuzeti ovdje.

Na Twitteru možete pratiti hashtag #OKCon