Sljedeće godine 235 kandidata iz 60 zemalja natjecat će se za najveću i najprestižniju nagradu za dječju književnost, Memorijalnu nagradu Astrid Lindgren. To je objavio predsjedatelj prosudbenog povjerenstva profesor Boel Westin na ovogodišnjem Frankfurtskom sajmu knjiga.

Kliknite za potpunu listu nominiranih kandidata za ALMA 2018!

“Popis nominacija je zlatni rudnik za svakoga tko je zainteresiran za međunarodnu književnost za djecu i mlade. Nadam se da će ovaj popis biti raširen i korišten u svim mogućim situacijama koje se tiču čitanja i pričanja priča. ” kaže profesor Boel Westin nakon objavljivanja najave.

Više od stotine nominacijskih tijela širom svijeta predložilo je kandidate za nagradu 2018. godine. Ovoga puta povjerenstvo treba razmotriti 235 kandidata iz 60 zemalja. Svi su kontinenti zastupljeni među nominiranim piscima, ilustratorima, promicateljima čitanja i pripovjedačima. Mnogi su kandidati ponovno nominirani, no ovogodišnji popis uključuje i 40 novih imena. Ujedinjeno Kraljevstvo ima najviši broj nominacija. Nove zemlje koje su ušle na nominacijski popis su Ukrajina, Azerbajdžan i Antigua i Barbuda.

Do sada je sedamnaest laureata primilo Memorijalnu nagradu Astrid Lindgren (ALMA).

Posljednji dobitnik je njemački ilustrator Wolf Erlbruch, koji je izjavio “Oh dragi (Bože)” kad ga je povjerenstvo nazvalo ovoga proljeća. Nagrada nagrađuje radove i aktivnosti najviše kvalitete ali laureati moraju također prigrliti humanističke vrijednosti koje je cijenila Astrid Lindgren.

“Povjerenstvo sada ima težak i vrlo ugodan posao odabira jednog ili više laureata za 2018. godinu. Sastajemo se jednom mjesečno i između sastanaka čitamo hrpe knjiga i dokumenata. Radujem se što ću saznati više o djelima i aktivnostima kandidata.” kaže Boel Westin.

Laureat laureata za Memorijalnu nagradu Astrid Lindgren za 2018. g. bit će objavljen u Stockholmu i Bolonji odmah nakon posljednjeg sastanka povjerenstva 27. ožujka iduće godine.

Program objave nominacija je u suradnji s Frankfurtskim sajmom knjiga održan na Dječjoj pozornici (Dvorana 3.0 K 139).

Naša je knjižnica ponovila prošlogodišnju nominaciju (Reg. No. ALMA 2017/134)!

Evo i zašto: Kampanja Čitaj mi! je prva nacionalna kampanja za promicanje čitanja naglas djeci od rođenja koja već četiri godine skreće pažnju na važnost razvoja čitalačkih navika od najranije dobi. Vjerujemo da će Strategije za poticanje čitanje uskoro biti usvojena na nacionalnoj razini i smatramo to važnim ishodom vezanim uz ovu kampanju.   

Kampanja "Čitaj mi!" pokrenuta je u Europskoj godini čitanja naglas (2013.) s ciljem da se promicanje rane pismenosti i kulture čitanja u obiteljima kontinuirano provodi i u nadolazećim godinama kako bi čitanje naglas postalo stalnom aktivnošću u hrvatskim obiteljima s malom djecom; također, s ciljem da usluge za bebe i djecu rane dobi i njihove roditelje postanu dijelom stalnih knjižničnih programa u narodnim knjižnicama, a suradnja između knjižničara, pedijatara, odgojitelja, logopeda i drugih stručnjaka postane što intenzivnija u promicanju čitanja naglas djeci od rođenja. Aktivnosti kampanje pridonose kvaliteti života djece i roditelja u Hrvatskoj zahvaljujući inovativnosti, volonterskom angažmanu i zajedničkoj suradnji stručnjaka Hrvatskog knjižničarskog društva, Hrvatskog pedijatrijskog društva, Hrvatskog čitateljskog društva, Hrvatske udruge istraživača dječje književnosti, Hrvatskog logopedskog društva i UNICEF-a. 

Hrvatski dječji knjižničari, svjesni koliko su rana i obiteljska pismenost važni temelji za budućnost svakoga djeteta, u posljednje četiri godine usmjeravaju mnogobrojne usluge i aktivnosti u kampanji ka suradnji obitelji i knjižnice. U akcijama i događanjima kampanje u kojima je sudjelovalo preko četrdeset tisuća djece i roditelja organizirane su izložbe kvalitetnih slikovnica na dječjim odjelima, predavanja za roditelje o važnosti čitanja naglas, čitanja priča za laku noć na lokalnim radio-postajama, čitanja priča u knjižnicama (Bajkaonice, Obiteljske pričaonice, čitanje priča na stranim jezicima i sl.) i gradskim trgovima, otvorene su brojne male knjižnice (libroteke, zbirčice) u dječjim vrtićima i pedijatrijskim ambulantama, a knjižnice bilježe porast upisa predškolske djece. U kampanji „Čitaj mi!“ međuinstitucionalna suradnja od presudne je važnosti jer samo organiziran, sveobuhvatan i dobro osmišljen rad šire zajednice s obiteljima može pridonijeti sustavnom razvoju rane pismenosti. Boljoj povezanosti svih aktera koji sudjeluju u poticanju čitanja djeci od najranije dobi uvelike je doprinijela i promocija Kampanje putem društvenih mreža. Izrađene su Facebook i Twitter stranice Kampanje te mrežna stranica na kojoj, pored knjižničara, sve aktivnosti vezane uz poticanje čitanja objavljuju i odgojitelji, zdravstveni djelatnici i drugi suradnici Kampanje. Zahvaljujući poveznicama na mrežnim stranicama knjižnica širom Hrvatske, Kampanja je dostupnija ne samo stručnim suradnicima već i roditeljima. 

Sretno u svjetskoj konkurenciji za Memorijalnu nagradu Astrid Lindgren Kampanji "Čitaj mi!" želi Gradske knjižnice Rijeka!