Prošle školske godine (2016./2017.) na školskom SF likovnom i literarnom natječaju, u sklopu obilježavanja Tjedna svemira, nastala je naša prva školska slikovnica. I jako smo ponosni radi toga. :)

Autor teksta je učenik četvrtog razreda Marin Capan, dok je Barbara Breš, također maturantica, ilustrirala slikovnicu.

Mon Chou govori o putovanju kroz Sunčev sustav dvoje različitih bića, koji se vole.

Svaka planeta koju posjete posebna je radi emocije ili problema koji na toj planeti vlada – praznina, narušeni međuljudski odnosi... Na Zemlji su se zaljubili na prvi pogled. Na Marsu su shvatili da nema života i da se tu ne mogu nastaniti. Jupiter ih je podsjetio na planetu s koje dolaze, Saturn nisu ni htjeli posjetiti. Posjet Uranu, Neptunu i Plutonu bio je prožet negativnim emocijama – mržnjom, neprihvaćenošću, zavisti, sebičnošću, nepravdom…

Nakon što je sve uništeno negativnim emocijama, vrijeme je da se krene graditi ispočetka – odnosi, povjerenje, tolerancija, ljubav. Slijeću na Veneru, planet ljubavi i tu priča završava – u slikovnici.

Nastavlja se u stvarnosti.

Čitajući ovu slikovnicu, ponovo sam shvatila da najviše možemo naučiti od djece i njihove percepcije života oko njih. Ljubav je jedini i ultimativni ljudski spas. :) Ljubav unutar obitelji izgrađuje sretne i ispunjene pojedince, koji mogu hrabro zakoračiti u život. Ljubav i međusobno razumijevanje unutar različitih radnih kolektiva, stvara motivirane i sretne ljude koji rado dolaze na posao i obavljaju svoje zadatke. Ljubav prema svima, ljubav prema ljudima koji dolaze potražiti bolji život u nekoj drugoj državi ili jednostavno bježe glavom bez obzira jer ne mogu ostati u svojoj.

Ljubav, ne mržnja, to je poruka ove slikovnice i to je poruka koju bismo svi mi trebali odašiljati svakodnevno jedni prema drugima.

Ljubav.

Leonila Marač, knjižničarka Gimnazije Andrije Mohorovičića Rijeka

Pozivnica

Iznimno nam je zadovoljstvo pozvati Vas na predstavljanje slikovnice Mon Chou (Moj slatkiš) u utorak, 31. listopada 2017. godine u 13 i 10, u školskoj knjižnici Gimnazije Andrije Mohorovičića Rijeka. Autori slikovnice su učenici naše Gimnazije, Marin Capan, zaslužan za stihove i Barbara Breš, ilustratorica slikovnice. Slikovnica je nastala prošle školske godine (2016./'17.) na školskom SF likovnom i literarnom natječaju, u sklopu obilježavanja Tjedna svemira. Zahvaljujući novčanoj pomoći Županije (Upravni odbor za odgoj i obrazovanje) i suradnji s Prirodoslovnom i grafičkom školom Rijeka, naklada slikovnice je 50 primjeraka. Osim učenika slikovnicu će stručno prokomentirati Verena Tibljaš, voditeljica Službe za koordinaciju programa Gradske knjižnice Rijeka i koordinatorica programskih aktivnosti i Vesna Kurilić, knjižničarka Gradske knjižnice Rijeka i autorica romana Izazov krvi.

Radujemo se vašem dolasku!

S poštovanjem,

Henry Ponte, ravnatelj Gimnazije Andrije Mohorovičića Rijeka

Likovno rješenje naslovnice i grafičku pripremu slikovnice potpisuje Matea Kršanac.