„Peek&Poke – Muzej djetinjstva“ novi je projekt skupine entuzijasta osvježene novim članovima koja je prije 6 godina pokrenula i prvi hrvatski muzej informatike „Peek&Poke“. Dana 18. listopada u ulici Ivana Grohovca 2 uz prigodan i svečan program otvorit će se tako prvi hrvatski muzej posvećen djetinjstvu, igrama, knjigama i igračkama koje su voljele brojne generacije prije nego su "odlučile" postati ozbiljne i odrasle.

U nešto više od godinu dana trajanja akcije, uz pomoć građana Republike Hrvatske, ali i iz drugih zemalja, prikupljeno je preko 600 eksponata čija se starost proteže kroz doslovno tri stoljeća - od najstarijih igračaka koje datiraju iz sredine 19. stoljeća do relativno novijih iz 21. stoljeća koje su „odbacili“ tek stasali odrasli ljudi.

Specifičnost je ovog „muzeja“ što ga stvaraju upravo građani uspomenama na svoje djetinjstvo i igračkama koje su im obilježile odrastanje. Izdvajamo i posebno atraktivne izloške poput društvene igre „U lietu preko Hrvatske“ proizvedene u NDH tijekom 40-ih, kamene kocke za konstrukciju „Richter“ s početka 20. stoljeća, impresivnu kolekciju lutaka iz cijelog svijeta gospođe Slavice, Disneyeve figure proizvedene u domaćoj tvornici "Biserka"...

Muzej je tematski podijeljen na blokove koji tematiziraju rano djetinjstvo, društvene igre, kuću lutaka, školu i knjižnicu, konstrukcijske igre, igre na ulici, a pronašla se tu i prava kućica na stablu koju su napravili volonteri iz Strojarsko-brodograđevne škole za industrijska i obrtnička zanimanja. Spomenimo da je jedan od partnera Gradska knjižnica Rijeka, koja se pobrinula za pribavljanje vrijednih knjiga, stripova, enciklopedija (...), pogled na koje i danas budi nostalgične emocije.

Kroz program otvaranja okupljene će voditi prvašići Osnovne škole „Turnić“ pod „ravnanjem“ učiteljice Tamare Jerković, devetogodišnji virtuoz na gitari Frano Živković iz Rijeke,pred kojim je, ne sumnjamo,sjajna karijera,dok je svečana torta otvaranja pripala velikanu hrvatskog glumišta gospodinu Špiri Guberini,o čijem ćemo odrastanju i djetinjstvu slušati iz prve ruke.

"Protekla dva mjeseca intenzivno se radilo na postavu Muzeja djetinjstva. Pristigle igre, igračke, fotografije i ostale memorabilije iz djetinjstva brojnih građana, koji su se odazvali našem pozivu, trebalo je tematski smjestiti u prostor te kreirati ambijent koji će posjetitelja potaknuti na evokaciju sjećanja. Svakom se eksponatu pristupilo kao kolačiću madeleine, koji ima potencijal vratiti vrijeme unatrag i razvući osmjeh na lice. Do sada sam radila na izložbama čiji su eksponati trebali publici prenijeti određene informacije, u Muzeju djetinjstva oni trebaju pobuditi emocije. Utoliko je ovaj projekt bio veliki profesionalni izazov za mene, ali i za cijeli kreativni tim ljudi koji su se oko njega okupili kao oko magneta zanemarujući činjenicu da rade volonterski i prepuštajući se bezinteresnom užitku stvaranja. U tom smislu, postav muzeja gradili smo kroz igru", poručila je kustosica Vana Gović.

Po završetku programa otvaranja Muzeja djetinjstva druženje i zabava nastavljaju se kako simboličkoj razini cijelog projekta i dolikuje - u klubu „Život“.

Fotografije: Studio CIPMANN