New York Public Library na vrlo uzorit način pokazuje sve mogućnosti i prednosti digitalizacije pri pristupu baštini te je već neko vrijeme poznata prema visokom stupnju kvalitete i kvantitete u digitalizacijskim projektima. Ipak, zbog autorskih prava dobar dio digitaliziranog sadržaja mogao je biti viđen i korišten samo u ograničenom opsegu ne bi li se protekle dane i to počelo mijenjati. Naime, više od 180 000 jedinica/objekata je postalo javno dobro dostupno u visokim rezolucijama te ih je moguće slobodno koristiti za različite informacijske i kreativne svrhe.

Uz tu činjenicu vrijedi istaknuti i da knjižnica radi na inovativnim i zabavnim načinima prezentiranja digitalizirane povijesne građe pa se tako kroz stare zgrade možete prošetati s omiljenim Pac-Manom dok se točnu rutu i ključne točke negdašnjih turističkih vodiča može pronaći na dizajnerskim prilagođenim kartama.

Sve je to zasluga NYPL Labsa, posebne knjižnične službe koja se bavi prvenstveno istraživanjem inovativnog korištenja tehnologije u svakodnevnom radu i povećavanjem dostupnosti sadržajima i informacijama građanima New Yorka i cijelog svijeta.  

Saznajte više o zanimljivoj vijesti čitajući NY Times.