Od 4. do 6. listopada 2017. u Rijeci se organizira simpatičan festival arhitektonsko-urbanističke tematike "Neboderi-grad među oblacima" kroz koji se agilna Sekcija mladih Društva arhitekata Rijeka bavi fenomenom stambenih višekatnica u Rijeci. 

Problemi nametnuti kroz prethodne analize i anketiranje stanara upućuju na nedostatak kvalitetnih zajedničkih prostora u stambenoj izgradnji takvoga tipa, pa su sukladno tome definirani ciljevi cjelokupnog događanja, a to su mapiranje važnog dijela gradskog urbanog tkiva, vrednovanje arhitekture nakon Drugog svjetskog rata, podizanje kvalitete života u stambenim višekatnicama, poticanje različitih struka na suradnju, aktivacija mjesnih zajednica i obrazovanje stanovništva.

Neboderi 2

Koncept trodnevnog događanja sadrži prezentacije, edukacije, izložbu i okrugli stol na temu riječkih nebodera. Raspravljat će se o povijesti, socijalnom, arhitektonskom, urbanističkom i krajobraznom fenomenu, a jedan od najuzbudljivijih rezultata bit će prijedlog idejnog rješenja za urbani vrt stanara na krovu nebodera u Škurinjskoj Dragi za koji postoji nada da će se interesom i suglasnošću stanara i realizirati.

Kao jedan od "knjiškim ljudima" zanimljivih momenata projekta vrijedi istaknuti i malu eksperimentalnu portunsku knjižnicu što se stvara u suradnji s Udrugom za urbanu regeneraciju "Kuraž" koja razvija i projekt "Škurinjski susjedi".

Pod vodstvom priznate riječke fotografkinje Petre Mrše održava se i fotografska radionica konceptualno usmjerena na život i vizualnu definiciju nebodera kao prostornog, socijalnog i psihološkog fenomena. Naglasak će biti na osobnom pristupu kroz koji će se sagledavati neboderi, razni aspekti određene arhitekture i njeni utjecaji na društvo. Sudjelovanje na radionici je potrebno prijaviti. 

Program festivala:

4.10.2017 / srijeda

Lokacija: Vrtić Rastočine / Neboder Š-6 - 17 sati

Upoznavanje stanara i šire javnosti s projektom uređenja Urbanog vrta, sanacije nebodera te programom Dana Nebodera 2017

  • Otvaranje Dana Nebodera 2017 - na krovu nebodera na adresi Rastočine 6 (u slučaju lijepog vremena)
  • Predstavljanje idejnih rješenja projekta Urbani Vrtovi - #sekcija - Rezultati radionice - GFRI - Predstavljanje modela i proračuna - Irena - predavanje / primjeri iz prakse - Breda Bizjak - Pulski projekt / Iskustva
  • Radionica za djecu i roditelje u vrtiću Rastočine (ocrtavanje vaza i sađenje sadnica)

5.10.2017 / četvrtak

Lokacija: Društvo arhitekata Rijeka - 18 sati

Okrugli stol / interdisciplinarni skup o “prošlosti” i “budućnosti” (riječke) stanogradnje te neboderima kao simbolu Rijeke

  • Predavanje / Stručni skup - Srđan Škunca (Grad Rijeka / Urbanizam) - Leo Modrčin (arhitekt) - Lidija Butković Mićin (povjesničar) - dr.sc. Barbara Kalebić Maglica (psiholog) - Luka Skansi (arhitekt i teoretičar arh.) Okrugli stol na temu predavanja / Otvaranje izložbe / istraživanja Usporedba arhivske građe i trenutnih trendova / projekata - NEKAD vs. SAD -izložba radova sa #sekcija radionice

6.10.2017 / petak

Lokacija: Hotel Neboder -18 sati

Zaključak Dana Nebodera, domjenak i druženje

  • vođenje po hotelu Neboder
  • projekcija fotografija
  • domjenak
  • koncert Stefani&Stefan

Festival se izvodi u organizaciji "Sekcije" u suradnji s partnerima Hrvatskom komorom arhitekata, Gradom Rijeka - Odjel za urbanizam, Društvom arhitekata Rijeka, Građevinskim fakultetom u Rijeci, Filozofskim fakultetom u Rijeci, KD Čistoća, Hotelom Neboder, Kombinatom, Dječjim vrtićem Rastočine, Udrugom za urbanu regeneraciju "Kuraž" itd.

Generalni sponzor je Hrvatska komora arhitekata koja je projekt prepoznala kao projekt od značaja za struku i uvrstila ga je u 11 podržanih projekata (od 40 prijavljenih) 2017. godine.

Voditelj projekta je riječka arhitektica mlađe generacije Gorana Stipeč Brlić čija razmišljanja o arhitekturi možete čitati i u našem Magazinu.

neboderi

Fotografije: Pogled na nebodere iz rodilišta.