Nacionalna zajednica Crnogoraca, Vijeće crnogorske nacionalne manjine za Primorsko-goransku županiju i Grad Rijeku pozivaju na Njegoševe večeri koje će se održati 23. i 24. listopada u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke i u Nacionalnoj zajednici Crnogoraca.

Njegoševe večeri organiziraju se povodom dvjestote obljetnice rođenja Petra II. Petrovića Njegoša, crnogorskog vladike i vladara, najvećeg pjesničkog imena crnogorskog jezika i jednog od najvećih imena europske i svjetske književnosti, navode iz Nacionalne zajednice Crnogoraca.

Dvodnevni program sastoji se od znanstvenog skupa posvećenog Njegošu koji će se održati u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke u srijedu 23. listopada s početkom u 18:00 sati, a na kojemu će o Njegošu, njegovom djelu i utjecaju govoriti Branko Banjević, pjesnik, dr.sc. Sava Bogdanović, sociolog, Giacomo Scotti, književnik i Marko Špadijer, publicist.

Drugi dan, u četvrtak 24. listopada, večernji program će se održati u Nacionalnoj zajednici Crnogoraca (Križanićeva 2/I, Rijeka) s početkom u 18:00 sati, a bit će govora o Njegošu kao pjesniku i filozofu, čut će se što su drugi mislili i pisali o Njegošu, a nastupit će i guslar Božidar Caković.