Večer će za jezik potezati Kruno Lokotar, a potegnuti će biti: Andrej Nikolaidis (Crna Gora), Emir Imamović Pirke (Šibenik), Alen Mešković (Danska), Želimir Periš (Zadar) i Željka Horvat Čeč (Rijeka).

Što oštri navedene jezike, i kako se s time što ih motivira na pisanje nose u životu? Kako vide svoj doprinos književnosti, a kako svijetu? Samo su neka od pitanja čije odgovore možete doznati u slušanju i druženju.

O autorima:

Andrej Nikolaidis (Sarajevo, 1974.) objavio je podosta proznih knjiga od kojih možemo izdvojiti

"Mimesis", "Sin", "Dolazak" i "Odlaganje. Parezija", kao i "Devet" koji je upravo objavio Algoritam za biblioteku "Balkan Noir". Osim fikcije, objavio je i knjigu eseja "Homo Sucker: Poetika Apokalipse". Njegovi novinski eseji izazvali su prijetnje smrću i nekoliko sudskih procesa, a zbog jednog od njih Vlada Srbije uputila je demarš Vladi Crne Gore. Romani su mu objavljeni u petnaestak izdanja na raznim europskim jezicima.

Emir Imamović Pirke (Tuzla, 1973.), nekad glavni urednik sarajevskih Dana, danas pisac, novinar,

scenarist i barba, napisao je romane "Jel netko vidio djevojčice, kurve, ratne zločince", "Tajna Doline piramida", "Treće poluvrijeme" i "Vršenje dužnosti", također za Balkan Noir. Po njegovim romanima ili scenarijima, u raznim fazama produkcije, pripremaju se tri filma!

Alen Mešković (Derventa, 1977.) nakon izbjeglištva u Istri, od '94 živi i radi u Kopenhagenu, gdje je objavio zbirku pjesama "Prvi povratak" (2009.) i roman "Ukulele Jam" (2011.) zbog kojeg dobiva trogodišnju stipendiju Državnog fonda za umjetnost. Ukulele je preveden na hrvatski i njemački jezik, a u pripremi su prijevodi na engleski, mađarski i slovenski.

Želimir Periš (Zadar, 1975.) dobitnik je brojnih nagrada za svoje priče i pjesme, a objavio je u zbirku priča "Mučenice" (www.mucenice.dom) i roman "Mima i kvadratura duga" (Balkan Noir). Suradnik je Centra za Kreativno pisanje iz Zagreba i jedan od direktora KaLibar BestiVala u Zadru.

Željka Horvat Čeč (Belica, 1986.), udana Riječanka, objavila je zbirku pjesama "I zvijezde se smiju krhkosti" te zbirku kratkih priča "Kauboj u crvenom golfu"; jedna je od autorica u zbirci poezije "Ima boljih stvari od suhe odjeće", objavljivala u brojnim časopisima. Nije objavila ništa u biblioteci "Balkan Noir".