Iako književne večeri imaju sklonost privlačenja nešto skromnijeg broja posjetitelja projekt "Noć velikog čitanja" već drugu godinu zaredom pokazuje kako kvalitetni ljudi i pametna prezentacija mogu napuniti i veće dvorane. 

Iza projekta stoji rad niza raznorodnih, mahom nagrađivanih i priznatih riječkih spisatelja i spisateljica. Projekt javnih nastupa čitanjem književnih ostvarenja osmišljen je pod organizacijom Vlade Simcicha Vave, a postavu skupine čine već poznata lica iz književnog života, medija i nakladništva. Ideja reafirmacije riječke književne scene te reanimacije interesa pomalo uspavane i često malobrojne publike prošle je godine dokazala kako interesa za kulturnom produkcijom na području književnosti u Rijeci, a i nizu ostalih mjesta gdje je skupina gostovala, ima napretek. Tako je i ove godine profesionalni nastup kroz kombinaciju humora, performansa, čitanja i glazbe okupio više od stotinu i pedeset posjetitelja koji su se nagurali u gledalište Filodrammatice ne bi li prisustvovali jednom od najjačih književnih događanja u Rijeci, i šire.

Svojom prozom na Noći velikog čitanja 2.0 predstavili su se Zoran Žmirić, Enver Krivac, Igor Večerina, Izet Medošević, Kristina Posilović, Tea Tulić, Robert Vrbnjak, Moris Mateljan i Milan Zagorac. Iako se postava nešto promijenila od prošlogodišnje, kvaliteta priča nije zaostajala. Publika je imala prilike upoznati se sa širokim spektrom tema i stilova - od izmišljenih putopisa, komičnih pripovijetki sve do tragičnih priča i poetske interpretacije proze. Teme djela spoticale su se o svakodnevicu, na mahove blisku i poznatu, ponekad malo udaljenu i specifičnu. Autori su osim književnog, spisateljskog umijeća, pokazali iznimnu moć prezentacije i baratanja pažnjom publike. Svatko je na svoj, sebi blizak način, predstavio svoje djelo, od umirujuće, poetske naracije Tee Tulić, preko umetanja komentara u naraciju Milana Zagorca, do očekivanog i priželjkivanog humora Envera Krivca. Osim samog nastupa, Ri Lit je predstavio i zbirku priča trinaestero autora koja je bila dostupna po promotivnoj cijeni.

Kvalitetnim nastupom i specifičnom izvedbom već poznata lica riječke književne scene afirmirala su svoj spisateljski identitet i publici priredili izuzetnu zabavu još jednom osporivši ideju o nezainteresiranoj i mrtvoj književnoj publici. Već se očekuje nastup skupine sljedeće godine, s nadom kako će se za "Noć velikog čitanja 3.0" pripremiti još veća prostorija iako je ugođaj zasigurno bio nezaboravan i s poda!

Fotografije: Carmela Žmirić