U jednoj rečenici - radi se o zbirci distopijskih priča iz bliske budućnosti u kojoj je u Republici Hrvatskoj na vlasti krajnja desnica. Autorica i autora ima čak 15, a priča 18 jer je svatko mogao napisati po dvije priče.

Zbirka je objavljena u elektroničkom obliku, a da je tiskana, imala bi oko 220 stranica. E-knjiga dostupna je za besplatno skidanje, čitanje i daljnje dijeljenje na platformi za proizvodnju i distribuciju elektroničkih knjiga Smashwords. Naslov je objavljen pod zajedničkim profilom Oni, a oni su: Igor Beleš, Mladen Blažević, Alen Brabec, Hana Dagostin, Goran Gluščić, Majda Jurić, Alen Kapidžić, Zoran Krušvar, Davor Mandić, Eva Rodić, Lea Stoiljković Medved, Dajana Šalinović, Robert Vrbnjak, Carmela Žmirić i Zoran Žmirić.

Kako je bilo raditi na zbirci s toliko autora, pitali smo operativnog voditelja ovog mikrospisateljsko-samizdat pothvata Alena Kapidžića:

– Radilo se jako brzo i po jasno dogovorenim pravilima. Rok je bio mjesec dana, svatko je mogao napisati najviše dvije priče, tema je bila zadana, nije bilo ograničenja u broju kartica, a svatko je iza napisanog morao stati svojim imenom i prezimenom. Osim toga, maksimalno smo koristili nove tehnologije pa smo društvenu mrežu Facebook koristili kao platformu za stalnu dnevnu komunikaciju tijekom pisanja, za poticanje i inspiraciju, opuštanje uz crni i politički nekorektni humor, rasprave, razmjenu informacija, stjecanje novih znanja, dogovore i slično, a servis Dropbox koristili smo za razmjenu priča, komentara, uređivanje i popravljanje napisanog. Zbirka je objavljena kao e-knjiga i čitateljima će biti dostupna putem društvenih mreža.

U opisu piše da ste pri pisanju zbirke bili inspirirani trenutnim društveno-političkim događajima koji bi nas mogli odvesti u neku varijantu klerofašističke države. Kako je bilo pisati o takvoj temi?

– Da bi koliko-toliko iskreno pisao o fašizmu, nije dovoljno pogledati oko sebe i zamisliti što bi bilo kad bi bilo. Treba pogledati u sebe i dotaknuti vlastita fašistička stremljenja bez obzira u kojem ruhu se pokazivala. Takvo nešto nije jednostavno napraviti. S te strane bilo je teško i mučno pisati. Vjerujem da su svi u grupi dotaknuli to u sebi, da su osjetili tu težinu i tamu, taj osobni, pa i posljedično i društveni, Mordor. Da bismo kompenzirali tu muku i težinu, opustili smo se u međusobnoj komunikaciji koliko smo god mogli i dobrano prešli granice politički korektnog humora. Bit će da je humor najbolji lijek za fašizam.

Što dalje?

– U samo 12 sati od objavljivanja imali smo više od 600 posjeta stranici i više od 200 skidanja zbirke. Trenutno na Smashwordsu imamo više od 300 lajkova, tj. 300 ljudi je reklo da im se objavljivanje zbirke sviđa. Trenutno nam je glavni cilj proširiti vijest čim šire i dalje. Vidjet ćemo kako će se stvari dalje odvijati pa ćemo, u slučaju velike zainteresiranosti, pripremiti i predstavljanje zbirke. I, naravno, čekamo reakcije na pročitano.

Zavirite u Novu državu Hrvatiju 2033. http://bit.ly/1fQE4SC